Design Lab: Zece ani de inovatie in design ul electrocasnicelor pentru gatit

1 februarie 2013
Autor:
dowmedia08

Tendinta moderna tot mai des intalnita, de a percepe gatitul ca pe o modalitate de divertisment si de petrecere a timpului impreuna cu prietenii si familia, este cea care a generat ideea de „social cooking” – directie importanta in formularea temei din acest an a competitiei Electrolux Design Lab. In cei zece ani de Electrolux Design Lab, am fost martori la dezvoltarea unor concepte inovatoare si de un mare ajutor pentru gatit.

Stefano Marzano, Director Sef de Design la Electrolux, comenteaza cresterea trendului „social cooking”: „Pentru oamenii care traiesc in mediul urban, pregatirea mancarii nu mai este o corvoada zilnica, ci este mai mult o modalitate prin care acestia isi pot exprima creativitatea si prin care incearca sa pretuiasca fiecare clipa petrecuta alaturi de cei dragi. Exista un interes crescut in crearea unor experiente mai profunde pe care sa le poata impartasi sau prin intermediul carora sa poata socializa, oferindu-le prietenilor sau familiei un motiv in plus de bucurie atunci cand acestia servesc o masa mai sanatoasa si de o calitate superioara.”

S-a implinit un deceniu de cand Electrolux a lansat competitia Design Lab, iar de-a lungul timpului, perceptia consumatorului a evoluat semnificativ printr-un val de tendinte noi si fara precedent. Tema din acest an a competitiei Electrolux Design Lab a fost influentata de cresterea gradului de urbanizare, spatiul devenind limitat odata cu migratia dinspre zonele rurale spre zone dens populate si spre zone urbane restranse. Exista trei directii care au luat nastere datorita acestei tendinte – curatare fara efort, aer natural si social cooking.

Printre cele mai bune proiecte participante la Electrolux Design Lab in anii precedenti, care reprezinta idei de electrocasnice pentru gatit se numara:

Hwa-Seok (2005): Ki hoon Yoo, Coreea de Sud

Hwa-Seok – care se traduce din coreana „piatra in flacari”, este un aragaz din piatra care functioneaza pe baza inductiei electromagnetice. Conceptul combina traditia pietrei de gatit cu tehnologia moderna, avand ca scop crearea unei metode inovatoare de preparare a mancarii. Cu acest dispozitiv poti praji legumele, fasolea sau carnea sau poti indeparta pietrele pentru a le folosi atunci cand fierbi apa sau supa sau cand doresti sa gatesti bine carnea in interior.

HydroSphere (2006): Kleber Puchaski, UK

HydroSphere este o sfera transparenta cu o inaltime de 42 cm care permite consumatorilor sa isi creasca in propria bucatarie condimente sau ierburi aromatice, fructe mici si legume. Construita din policarbonat, HydroSphere le permite consumatorilor sa urmareasca intregul proces de crestere. Alimentat printr-un panou solar, acest concept se auto-sustine, luandu-si energie direct din natura si transferand-o la sistemul intern de lumina. O lampa pentru crestere seteaza automat temperatura potrivita si nivelul de lumina pentru obtinerea unor rezultate sanatoase.

The Snail (2010): Peter Alwin, India

Proiectul castigator al competitiei Design Lab din 2010, TheSnail, este un dispozitiv de incalzire si gatit bazat pe procesele de inductie magnetica. Conceptul a fost proiectat pentru a se lipi direct pe un vas, o tigaie sau o cana cu scopul de a incalzi continutul acestora, reducand astfel spatiul necesar pentru un aparat de gatit conventional si imbratisand ideea de a face portabil procesul de preparare al mancarii. Alimentat printr-o baterie din cristale de zahar, cu o densitate mare, TheSnail converteste zaharul in energie, incalzind o bobina pentru a realiza procesul de inductie magnetica intre dispozitiv si vas. Datorita senzorilor integrati, timpul si temperatura se ajusteaza automat printr-o simpla atingere a ecranului cu o interfata care monitorizeaza procesul.

The Mobile Induction Plate (2011): Tommi Moilanen, Finlanda

Aceasta farfurie fierbinte cu inductie este o solutie compacta pentru cei care calatoresc in mod constant. Dispozitivul este controlat de o aplicatie pentru smartphone si poate fi cu usurinta atarnat de perete atunci cand ii incarci bateriile. Aplicatia de smartphone este conceputa pentru a fi folosita atunci cand ambalajul de mancare are QR coduri sau cand sunt mentionate instructiunile pentru incalzirea adecvata a mancarii. Aplicatia pentru smartphone dispune de o functie care isi aminteste sesiunile anterioare de gatit, in mod intuitiv.

Smoobo Blender (2011): Roseanne de Bruin, Noua Zeelanda

Smoobo este un blender care foloseste energia cinetica pentru a combina gatitul cu placerea. Tot ce trebuie sa faci este sa deschizi dispozitivul, sa pui ingredientele in interior si sa pui blenderul sa sara – asemenea unei mingi. Fiecare saritura activeaza bateriile cinetice care la randul lor vor activa lamelele rotative pentru a crea un amestec perfect si fin care poate fi savurat imediat dupa ce deschizi capacul prin care se toarna compozitia.

Tastee (2012): Christopher Holm - Hansen, Danemarca

Tastee este un indicator de gust care poate fi folosit in timpul procesului de gatit, asemanandu-se cu un bucatar-sef care iti spune exact ce aroma are mancarea pregatita. Desi are forma si marimea unei linguri obisnuite, dispozitivul dispune de niste receptori conceputi pe baza functiilor papilelor gustative. Astfel, Tastee iti poate spune exact de ce ai nevoie sau de ce nu ai nevoie in mancare.

Impress Fridge (2012): Ben de la Roche, Noua Zeelanda

Impress este un frigider care transforma complet modul de refrigerare, fiind un zid frigorific care pastreaza in conditii optime mancarea si bautura intr-un spatiu deschis si nu in spatele unei usi inchise. Conceptul foloseste mai putina energie atunci cand sunt doar cateva alimente depozitate si nu raceste deloc daca in dispozitiv nu exista nimic. Impress te poate ajuta sa irosesti mai putina mancare si spatiu, economisind in acelasi timp mai multi bani.

Despre Electrolux Design Lab

Lansat in 2003, Electrolux Design Lab este o competitie anuala de design, desfasurata la nivel global, care se adreseaza absolventilor si studentilor de la design din intreaga lume. In 2012 Design Lab a aniversat zece ani de cand incurajeaza si sustine tinerii designeri sa conceapa dispozitive inovatoare pentru locuintele viitorului.

In acest an, termenul limita pentru inscrierea in competitie este 15 martie 2013 – pentru prima etapa, iar castigatorul va fi desemnat in octombrie 2013, dupa parcurgerea tuturor etapelor de evaluare si selectie, in fata unui juriu de profesionisti.

Primul premiu al competitiei este de 5000 euro si un stagiu de practica de sase luni la sediul central de design Electrolux. Al doilea premiu este de 3000 de euro, al treilea premiu de 2000 de euro, iar castigatorul ales de public prin intermediul voturilor online va fi rasplatit cu 1000 de euro.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram