Dieta vegetariana reprezinta pentru multi un mod de viata, insa putini sunt convinsi ca este vorba despre un mod de viata sanatos. Despre vinete se stie ca reduc riscul de dezvoltare a cancerului, ajuta la pierderea kilogramelor in plus, lupta impotriva diabetului de tip 2, fiind, totodata, benefice pentru sanatatea pielii si a parului.
Dieta vegetariana reprezinta pentru majoritatea dintre noi doar o variatie in meniul zilnic. Insa, pentru o mare parte, dieta vegetariana este de-a dreptul un mod de viata. O viata sanatoasa reprezinta dezideratul tuturor si, aplicand cateva principii simple, putem obtine o imbunatatire vizibila.
Un meniu vegetarian este o cale eficienta si placuta spre o sanatate buna. Acest stil de meniu este bazat pe o varietate mare de mancaruri satioase, sanatoase si, totodata, delicioase. Vegetarienii evita carnea si produsele derivate. Cei care includ lactatele si ouale in dieta se numesc lacto-ovo vegetarieni, iar cei care nu consuma nici aceste produse, vegani. Desi exista avantaje in optiunea pentru o dieta lacto-ovo vegetariana, o dieta exclusiv vegetariana sau vegana reduce drastic riscul multor afectiuni.
In continuare va prezentam cateva beneficii ale vinetelor.
Scad riscul dezvoltarii cancerului
Daca sunt utilizate in modul corect, vinetele pot oferi multe beneficii pentru sanatate, iar printre acestea se numara prevenirea si chiar tratarea cancerului. Aceste legume sunt extrem de folositoare, mai ales in tratarea afectiunilor de colon, datorita cantitatii mari de fibre pe care le contin. Acestea constituie un nutrient poros cu tendinta de absorbtie a toxinelor si a chimicalelor care pot conduce la dezvoltarea cancerului de colon.
Pentru rezultate maxime, este necesara includerea in dieta a cojilor de vinete, acestea continand mai multe fibre.
Angiogeneza reprezinta formarea noilor vase de sange, constituind un proces normal in vindecarea ranilor si in dezvoltarea/raspandirea cancerului prin hranirea cu oxigen si nutrienti a celulelor canceroase. Conform cercetarilor, coaja vinetelor contine nasunina, un antioxidant responsabil cu inhibitia angiogenezei si poate fi folosita pentru prevenirea bolilor asociate acesteia.
La fel, alte studii demonstreaza faptul ca antocianina din coaja impiedica divizarea celulelor canceroase.
Ajuta la pierderea kilogramelor in plus
Vinetele sunt bune si pentru slabit. Fiind mai voluminoase, ele ocupa mai mult spatiu in stomac. Prin urmare, consumand vinete sub forma de salate, persoanele aflate la dieta vor avea o senzatie de satietate mai puternica, consumand mai putine calorii. Pe de alta parte, fibrele se digera destul de greu, astfel satietatea va persista mai mult timp.
Vinetele-sursa de sanatate
Vinetele reprezinta o sura de vitamine precum B1, B6, potasiu (de nelipsit pentru buna functionare a inimii), magneziu (pentru sanatatea sistemului nervos si a inimii, luptand impotriva bacteriilor si a virusilor), mangan (ajuta la coagularea sangelui), fosfor, acid folic, acid nicotinic si altele.
Nasunina – antocianina care se gaseste in pielita vinetelor – este un puternic antioxidant care regleaza nivelul de fier din organism, protejand lipidele din membranele celulare ale creierului fata de actiunea radicalilor liberi.
Sanatate pentru par si piele
Vinetele contin o cantitate mare de apa, aceasta detinand un rol esential in mentinerea sanatatii parului si a pielii. Persoanele deshidratate risca deteriorarea parului si o piele care este uscata, grasa sau cu multe riduri.
Controlul diabetului de tip 2
Dieta pe baza de vinete este recomandata ca alternativa pentru mentinerea sub control a diabetului de tip 2 datorita continutului ridicat de fibre si de carbohidrati solubili. Mai mult, extractele de fenol din vinete blocheaza enzimele care conduc la dezvoltarea diabetului de tip 2 prin controlarea absorbtiei glucozei si reducerea presiunii sanguine.
Scad colesterolul
Vinetele se utilizeaza si pentru scaderea colsterolului, insa, din cauza lipsei de date concrete, este necesara o analiza mai atenta a eficacitatii lor in acest sens.
Putini stiu ca pizza este o mancare extrem de sanatoasa atunci cand este gatita ca la carte, iar vegetarienii se pot bucura din plin de aceasta, optiunile fiind foarte variate. Va prezentam o reteta de pizza vegetariana cu vinete pe care o puteti prepara chiar dumneavoastra acasa sau puteti apela la serviciile pentru pizza delivery.
Ingrediente pizza vegetariana cu vinete:
aluat:
250 g faina,
150 ml apa calduta,
un pliculet drojdie (uscata),
doua linguri ulei masline,
sare
umplutura:
vanata
ceapa,
2 catei usturoi,
50 g rosii uscate in ulei,
sare, piper,
ulei masline
Mod de preparare:
Preparam aluatul de pizza dupa reteta cunoscuta, apoi il lasam la dospit intr-un loc caldut. Taiem vanata in bucatele, o dam cu sare, iar bucatile se pun intr-o sita de inox si se lasa sa se scurga bine. Ceapa si usturoiul sunt taiate marunt si se calesc in ulei.
Cand ceapa a devenit translucida, adaugam bucatelele de vinete scurse bine de apa, rosiile maruntite, sare si piper. Amestecam bine si lasam 15 minute la foc domol. Intindem aluatul pe masa de lucru presarata in prealabil cu faina pentru a nu se lipi compozitia. Adaugam sosul de vinete. Ungem tava cu ulei, dupa care o dam la cuptor la 235 de grade Celsius pentru 20 de minute.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro