7 ani de Pakiv România 7 ani de excelența

25 octombrie 2012
Autor:
dowmedia08

COMUNICAT DE PRESĂ
25 octombrie 2012
7 ani de Pakiv România, 7 ani de excelență

”În urmă cu mulți ani, un copil visa să ajungă un om mare. Visa că omul mare îi ajută pe ceilalți copii care trăiau într-un cartier mărginaș, în case derăpănate, mergeau la școală cu haine vechi și fără pachețel de mâncare, să aibă o viață mai bună. Copilul visa că oamenii indiferent de culoare se pot juca împreună și pot trăi împreună. Acesta este motivul care ne pune în mișcare în fiecare zi. Sunt convins că în fiecare dintre noi există dorința de a ajuta acei copii. Îmi place să cred că printre copiii pe care îi ajutăm există acel copil din poveste care își dorește să ajungă un om mare pentru a își îndeplini visul de a îi ajuta pe cei nevoiași”, așa începe Raportul de activitate al Asociației Pakiv România în 2012.
Anul acesta Asociația Pakiv România sărbătorește șapte ani de activitate în folosul persoanelor din categorii dezavantajate – persoane de etnie romă, șomeri, șomeri tineri, elevi din familii nevoiașe.
Am stat de vorbă cu președintele Asociației Pakiv România, Gruia Ioan Bumbu, pentru a afla cum a evoluat organizația în cei șapte ani de activitate.
Asociația Pakiv Romania a fost înființată în luna octombrie 2005 ca rezultat al derulării proiectului “Și romii muncesc”, implementat de Primăria Municipiului Alba Iulia în parteneriat cu un grup de inițiativă format din membri ai comunităților cu romi din Alba Iulia.
În perioada 2005 – 2009 activitatea asociației a fost una de voluntariat în comunitățile de romi din județul Alba. În perioada 2006 – 2007, voluntarii asociației au participat la trei campanii pe sănătate “Manusa Sasteveste! Oameni Sănătoși!”, “Sănătatea reproducerii în comunitățile cu romi” și “Prevenirea și combaterea TBC în comunitățile cu romi din Alba”, la campania cu privire la drepturile și obligațiile cetățenești “Apărați drepturile”, la Campania de informare a elevilor romi cu privire la măsurile afirmative din învățământul universitar. Rezultatele desfășurării acestor acțiuni au fost notabile: peste 1430 de persoane consiliate și informate.
Totodată, membrii Asociației Pakiv România au făcut parte din Grupurile de Lucru Mixte din cadrul Primăriei Municipiului Alba Iulia și din cadrul Instituției Prefectului Alba care aveau ca scop punerea în practică la nivel local și județean a strategiei de îmbunătățire a situației romilor.
În aceeași perioadă, membrii asociației au participat la întâlnirile naționale și internaționale organizate de diferite ONG-uri ale romilor.
Activitatea Asociației Pakiv România s-a diversificat din 2010 în încercarea de a ajunge cât mai aproape de persoanele ce au nevoie de sprijin, prin deschiderea a 17 centre la nivel național și prin oferirea de servicii personalizate, centrate pe nevoile beneficiarilor.
Mai mult, în cadrul Asociației Pakiv România s-au organizat echipe mixte formate din experți romi și neromi, care și-au unit eforturile pentru a produce o schimbare semnificativă în rândul membrilor grupurilor dezavantajate. În șapte regiuni de dezvoltare, Asociația Pakiv România a înființat centre pentru informare, consiliere, instruire și plasare pe piața muncii a adulților, în următoarele orașe: Alba Iulia (trei centre), Cluj Napoca (două centre), București (două centre), Iași (două centre), Timișoara, Brăila, Târgu Mureș, Craiova, Târgu Jiu, Oradea, Botoșani şi Baia Mare.
Activitatea Asociaţiei Pakiv România este importantă pentru persoanele din grupuri vulnerabile pentru că implementează la nivel naţional măsuri de discriminare pozitivă prevăzute în Decada de Incluziune a Romilor şi Strategia Naţională de Integrare a Romilor, bazându-se pe fonduri europene pe trei dintre liniile programului guvernamental: sănătate, educaţie şi ocupare.
Un aspect important al activităţii organizaţiei este înfiinţarea a şase unităţi culturale cu specific roma care au drept rol schimbarea atitudinii sociale faţă de comunităţile de romi prin acţiuni de voluntariat, prin promovarea contribuţiei romilor în sfera muzicală, în artă şi cultură, prin realizarea de filme de scurtmetraj şi documentare, dar şi evenimente culturale în toate regiunile ţării.
Asociația Pakiv România a încercat să schimbe mentalitatea actorilor principali din viața economică a județului Alba sensibilizându-i să participe la dezvoltarea organizațiilor locale prin implicarea lor ca promotori ai responsabilității sociale. După o conferință pe tema ”Responsabilitatea socială a companiilor ca strategie de sustenabilitate a afacerilor” desfășurată în luna noiembrie 2011, la Alba Iulia, Asociația Pakiv România a organizat în decembrie 2011 un Bal de Caritate menit să schimbe într-o oarecare măsură viața unei familii aflate în dificultate din Vințu de Jos.
În 2012, organizația a desfășurat și o activitate de lobby în favoarea schimbării imaginii romilor în Europa și nu numai. ”Am participat la diverse conferințe internaționale privind combaterea discriminării și aici vă pot da două exemple recente - la Mannheim și Praga – unde am prezentat situația romilor din România și am subliniat necesitatea implementării unor măsuri active de incluziune socială a acestora ca cetățeni europeni. Materialele antidiscriminare de la Conferința de la Parga vor fi publicate într-o lucrare alături de articole scrise de personalități din țările participante”, a explicat Gruia Ioan Bumbu.
Activitățile Asociației Pakiv România vor fi publicate în perioada următoare pe website-ul organizației United for Intercultural Action, o rețea europeană alcătuită din peste 2000 de organizații care militează pentru combaterea discriminării și pentru promovarea diversității culturale.
„Dacă ar fi să sintetizez într-o singură propoziţie întreaga activitate a asociaţiei noastre cred că aceasta ar fi: 3400 de persoane mai bine informate, 4400 consiliate pentru a accesa piața muncii, 1748 ajutate să se angajeze, 3090 de elevi și părinți consiliați privind prevenirea abandonului școlar, 2414 persoane incluse în programul ”A doua șansă”, 2000 de burse de studiu acordate elevilor și studenților de etnie romă, 9 centre CEZAR, 854 de cadre didactice instruite, 180 de firme și 5 cooperative nou înființate, un centru interregional de pregătire profesională, la nivel național am organizat 39 evenimente și 132 activitați culturale specifice rome și am derulat 87 de campanii de conştientizare şi informare pe teme de sănătate, educaţie şi ocupare”, a rezumat Gruia Ioan Bumbu activitatea derulată de Asociaţia Pakiv România.
„Au fost şapte ani de muncă asiduă care ne dorim să continue în perioada următoare pentru a avea rezultate și mai bune. Doresc să le mulţumesc tuturor celor care au fost alături de noi în toată această perioadă şi ne-au sprijinit în încercarea noastră de a schimba societatea şi de a împlini visul copilului din poveste. Vă mulţumesc!”, a subliniat Gruia Ioan Bumbu.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram