Ce reprezinta schimbul imobiliar?

28 august 2012
Autor:
dowmedia08

Noi consideram ca nu este vorba de o moda ci doar de o optiune. Multi vad in schimbul imobiliar evitarea procedurilor complicate din cadrul vanzarilor de locuinte, urmata de o cumparare, respectiv evitarea costurilor. In fond, schimbul imobiliar reprezinta o vanzare si o cumparare derulata in cadrul aceleasi tranzactii, desi Codul Civil delimiteaza schimbul imobiliar de vanzarea-cumpararea locuintelor.

Schimbul imobiliar nu este foarte raspandit pe piata imobiliara, pentru ca sunt rare cazurile in care cele doua proprietati corespund in totalitate cerintelor celor doua parti.

Din punct de vedere juridic, schimbul imobiliar cuprinde, asa cum am aratat mai sus, un contract de schimb in cadrul caruia cele doua parti- "copermutanti" in terminologia juridica, cedeaza bunul sau celeilalte parti. Costurile unui schimb imobiliar sunt insa, aceleasi ca pentru o vanzare si o cumparare, luate ca procese separate. Singurul avantaj financiar il reprezinta onorariul notarului care se raporteaza la o singura operatiune. De asemenea, in cazul existentei unei diferente de bani, "sulta" in termen juridic, care sa echilibreze balanta intre preturile celor doua proprietati, aceasta nu se taxeaza.

Pe scurt, din punct de vedere financiar, schimbul imobiliar presupune:
-impozit pe tranzactiile imobiliare, pentru cele doua locuinte platite de catre cele doua parti;
-taxele de intabulare pentru ambele locuinte
-taxele pentru extrasele de carte funciara
-onorariu notar
-sulta(diferenta de pret) nu se taxeaza.

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard M

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram