Electrolux sarbatoreste 50 de ani de la lansarea logo ului

24 august 2012
Autor:
dowmedia08

Recunoscut de milioane de oameni din intreaga lume, logo-ul Electrolux celebreaza in acest an cea de-a 50-a aniversare. Actualul logo a fost creat in 1961 de talentatul grafician elvetian Carlo L. Vivarelli, in urma unei competitii foarte stranse la care au participat peste 80 de graficieni.

Inainte de 1960, logo-ul Electrolux avea forma unui glob pamantesc, in interiorul caruia se aflau un soare si numele companiei, scris cu litere bolduite. In 1961, insa, managementul companiei din Suedia a decis ca acesta nu mai corespunde cu exigentele actuale ale pietei si necesita o schimbare radicala.

Astfel a fost initiata competitia pentru crearea unui nou logo Electrolux, care a luat o amploare extraordinara. 80 de graficieni au inscris peste 123 de lucrari in competitie, atrasi fiind de importanta provocarii si de premiile puse in joc. Graficienii au avut, de asemenea, libertatea de a decide daca merita sau nu sa pastreze vreunul dintre elementele logo-ului vechi Electrolux.

Timp de o zi si jumatate, un juriu alcatuit din 7 oameni a analizat desenele si a intocmit o lista a lucrarilor finaliste. Dupa dezbateri indelungate, elvetianul Carlo L. Vivarelli, nascut la Zürich in 1919, a fost desemnat castigator si lui i-a fost incredintata misiunea de a crea noul logo Electrolux.

Proiectul sau – „Soarele si pamantul concav-convex” -, de la care s-a pornit in realizarea noului logo, a fost considerat cel mai oportun, pentru ca era clar, usor de diferentiat si retinut, avea o forma care nu se demodeaza in timp si era usor de imprimat pe produse, brosuri si obiecte promotionale. Mai mult, litera de tipar „E”, cu un design nonconformist, care incorporeaza un disc si poate fi privita fie ca un soare, fie ca un glob pamantesc, s-a potrivit perfect cu strategia adoptata de Electrolux. Compania suedeza se afla la momentul respectiv in plina ascensiune si expansiune globala.

Prin urmare, actualul logo a fost lansat in 1962 si este utilizat si astazi ca simbol al companiei Electrolux, fiind recunoscut in peste 150 de tari din intreaga lume.

Despre Carlo L. Vivarelli
Dupa ce a absolvit cursurile Universitatii de Arta si Design din Zürich, Carlo L. Vivarelli s-a mutat peste hotare, lucrand ca designer de produs si consultant artistic pentru numeroase companii. El este creatorul logo-ului televiziunii nationale din Elvetia, a lucrat ulterior pentru o parte dintre companiile preluate de Electrolux si tot el s-a ocupat si de posterele pentru Swissair si regiunea Flumserberg. Mai mult, a fost co-editor al ziarului Neue Grafik si a primit numeroase premii in competitiile de design de postere si logo-uri. Din 1950, a lucrat ca pictor si sculptor.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram