« Hula Washer » si « Melodi » electrocasnicele care revolutioneaza designul industrial la Electrolux Design Lab 2012

13 august 2012
Autor:
dowmedia08

Ce au in comun masina de spalat rufe pe care o folosesti ca hula-hoop si dispozitivul de masurare bazat pe sunet? Doua lucruri: ambele proiecte sunt semifinaliste la competitia internationala Electrolux Design Lab, editia 2012, si ambele par sa ne ofere experiente senzoriale noi si inedite.

Proiectele inscrise anul acesta in competitia internationala Electrolux Design Lab s-au remarcat prin idei creative de nota 10, demne de cea de-a 10-a editie a proiectului. Dupa o evaluare riguroasa, juriul a desemnat cele mai reusite 30 de proiecte semifinaliste, din cele 80 de nominalizari. Autorii proiectelor provin de pe cinci continente diferite ale lumii, propunand perspective noi si diferite asupra aparaturii electrocasnice din viitor. Dintre acestia, insa, doar 10 vor avea sansa sa-si prezinte lucrarile in cadrul finalei de la Milano, Italia, care va avea loc pe 25 octombrie 2012.

Brieful pentru Electrolux Design Lab 2012 a provocat studentii sa se inspire din experienta profesionala a creatorilor (bucatari, arhitecti, designeri de interior etc.) si sa proiecteze electrocasnice care sa ofere o experienta senzoriala completa, fie prin tehnologie de ultima ora, fie printr-un mix inteligent de texturi si suprafete. Printre proiectele care au jonglat cel mai bine cu aceste concepte, atragand atentia si curiozitatea tuturor, se numara masina de spalat rufe “Hula Washer” si “Melodi”, un dispozitiv melodios de masurat lichide.

Hula Washer – spalatul hainelor pe miscari de hula-hoop

Proiectul masinii de spalat « Hula Washer » a fost realizat de catre Sang-Soon Lee din Coreea de Sud, de la Universitatea Yongin. Hula Washer este un produs revolutionar, care te mentine in forma in timp ce iti speli hainele. Economisesti timp si energie daca, folosind efortul fizic, invarti masina de spalat “Hula Washer” in jurul taliei la fel ca pe cercul hula hoop, in timp ce aceasta spala hainele. Nu trebuie decat sa introduci rufele si detergentul in interiorul gol al inelului si apoi sa incepi sa il invarti. Pentru ca este pliabil, poti sa il depozitezi usor sau sa il iei in calatorii. Astfel, te poti asigura ca vei avea intotdeauna haine curate atunci cand ai nevoie.

Melodi – masurarea lichidelor bazata pe analizatorul auditiv

Elena Sitnikova din Canada a propus un concept ce ajuta persoanele nevazatoare sa masoare nivelul lichidelor. Bazandu-se pe analizatorul auditiv ca principal canal de transmitere a informatiei, “Melodi” permite masurarea lichidelor cu ajutorul altor simturi decat vazul. Cand lichidul curge prin vasul special proiectat, senzorul de debit se activeaza si distractia incepe. Un cantar muzical ii comunica utilizatorului cat lichid s-a scurs. “Melodi” vine atat in ajutorul celor care sunt limitati de vedere, cat si oamenilor obisnuiti, aducand muzica si voia buna in bucataria ta. Poti avea parte astfel de o experienta senzoriala complet noua atunci cand gatesti.

10 ani de Electrolux Design Lab

Lansat in 2003, proiectul Electrolux Design Lab invita in fiecare an tinerii din intreaga lume sa prezinte idei inovatoare de electrocasnice, care sa se alinieze directiilor viitorului – sustenabilitate, eficienta si functionalitate si sa aduca plus valoare acestei industrii prin designul revolutionar.

Incepand ca un parteneriat intre Electrolux si un grup select de scoli europene de design, Electrolux Design Lab a impins limitele designului de electrocasnice timp de un deceniu si s-a pozitionat ca una dintre principalele competitii globale pentru studentii la design industrial.

Inovatia, designul intuitiv si intelegerea nevoilor reale ale consumatorilor viitorului sunt principalele aspecte pe care juriul le urmareste atunci cand evalueaza proiectele inscrise in competitie. La acestea se adauga si capacitatea studentilor de a-si prezenta proiectele. Ei trebuie sa demonstreze ca sunt increzatori 100% in conceptele pe care le propun si ca au descoperit un beneficiu real al acestora.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram