Digestia regulata printr-o nutritie adecvata
O hrana bogata in fibre (ex. cereale, fructe si legume proaspete) asigura un bun tranzit intestinal. Evacuarea prin efort a materiilor fecale in cazul constipatiei cronice poate suprasolicita si slabi musculatura pelviana. Exercitii fizice regulate (ex. incordarea repetata a sfincterului anal pentru cateva secunde) accelereaza activitatea intestinala imbunatatind tranzitul.
Consumul suficient de lichide
Chiar daca suferiti de incontinenta, consumul unei cantitati suficiente de lichide este indispensabil pentru a evita constipatia si a asigura o functionare normala a vezicii. O buna diureza permite prevenirea proliferarii bacteriene in vezica si infectiile urinare.
Se recomanda in special consumul de ceaiuri de plante si fructe sau apa plata. Evitati consumul in exces de sucuri de fructe si legume, ceai negru, cafea sau bauturi alcoolice cu efect diuretic.
In special pacientii in varsta trebuie sa consume o cantitate adecvata de lichide deoarece senzatia de sete se diminueaza odata cu varsta.
Relaxarea zilnica
Daca problema incontinentei va apasa, este necesar sa incercati sa restabiliti echilibrul psihic prin destindere. O buna forma psihica contribuie la depasirea cu succes a inconvenientelor incontinentei. Includeti in programul zilnic in mod constient situatii care va fac placere si va relaxeaza: intalniri cu prietenii, plimbari, vizionarea unui film. Tehnici de destindere precum yoga sau meditatia se pot dovedi de asemenea utile. Indiferent la ce metoda recurgeti, important este sa derulati aceste activitati in mod regulat, de preferinta zilnic.
Activitatea fizica
Practicarea unor activitati sportive adecvate, in care sa se evite exercitarea presiunii asupra musculaturii pelviene, precum inotul, dansul, mersul pe bicicleta pot imbunatatii simtitor simptomele incontinentei.
Chiar si in activitatile zilnice este important ca miscarile sa fie efectuate constient si corect, ca de exemplu mentinerea spatelui drept in momentul ridicarii unui obiect greu sau evitarea ridicarii unor greutati mai mari de 10 kg de catre femei.
Intarirea muschilor pelvieni
Antrenati-va in mod constient musculatura pelviana prin exercitii zilnice dedicate (exercitii Kegel). Acestea constau in contractii regulate si relaxari ale muschilor planseului pelvian si au rolul de a intari musculatura si de a reduce riscul pierderii necontrolate de urina. Pentru a avea rezultate, muschii trebuie folositi corect iar exercitiile efectuate cu regularitate.
Imbracamintea
Imbracamintea practica, usor de descheiat se poate dovedi foarte utila in caz de urgenta, mai ales la persoanele in varsta.
Alegeti imbracaminte lejera, permeabila pentru aer, din material absorbant, ce permite spalari dese si chiar fierbere. Cele mai indicate materiale sunt cele cu continut de bumbac.
Igiena personala
Prin contactul continuu cu urina si/ sau fecalele pielea se irita iar mecanismul ei de aparare impotriva germenilor se deregleaza. Necesitatea spalarilor dese afecteaza in plus pielea prin deteriorarea invelisului acid. De aceea utilizarea produselor dedicate (ex. tampoane, scutece) cu capacitate mare de absorbtie ce protejeaza impotriva umezelii si implicit a infectiilor este esentiala.
Sursa: Paul Hartmann Romania
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro