Conf univ dr Ioan Andrei Vereșiu: ”La fiecare 80 de minute se realizeaza o amputație de picior diabetic”

6 septembrie 2011
Autor:
dowmedia08

București, 05 septembrie 2011: Lucrările celei de-a 9 a ediții a Congresului Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice au avut un înalt caracter științific demonstrat prin prezentările celor mai noi metode de tratament, dar și a celor mai actuale cercetări în domeniul diabetologiei. Conf.univ.dr. Ioan Andrei Vereșiu, președintele Federației de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, a prezentat în premieră rezultatele primei analize la nivel național privind epidemiologia amputațiilor la pacienții cu diabet zaharat. Evaluarea realizată face parte dintr-un proiect amplu inițiat de Federație în anul 2006.
Medicii diabetologi prezenți în cadrul congresului au semnalat lipsa unor evaluări și statistici exacte la nivel național privind numărul pacienților care suferă de diabet. Președintele Federației de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a apreciat această evaluare națională ca un prim pas în analiza statistică a efectelor sindromului diabetic la pacienți. Rezultatele acestei cercetări au demonstrat că numărul persoanelor care au prezentat amputații ale piciorului diabetic este în creștere, atât în situația cazurilor minore, cât și a celor majore. “La fiecare 80 de minute se realizează o amputație de picior diabetic. Statistica este demonstrată de prima analiză realizată la nivel național de Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. Numai în anul 2010, peste 5000 de amputații de picior diabetic au fost făcute. Din păcate, aceasta este o consecință nemiloasă a acestei boli, care determină pierderea sensibilității la membrele inferioare. Această evaluare poate fi un punct de plecare pentru măsurarea obiectivă a eficienței intervențiilor noastre.” a declarat conf.univ.dr. Ioan Andrei Vereșiu.
Un alt subiect abordat de președintele Federației de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a fost importanța educației în asistența pacientului cu diabet. Conferențiarul este de părere că pacientul trebuie să învețe să trăiască și înafara spitalului, dar în același timp relația cu medicul specialist nu trebuie deteriorată. Subiectul educației la pacienții cu diabet a fost dezbătut în nenumărate rânduri în cadrul congresului, printre care și de prof.univ.dr. Maria Moța, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și amfitrionul Primului Congres al Asociației Române de Educație în Diabet, care s-a desfășurat în paralel cu congresul Federației. Aceasta a susținut că pacientul cu diabet trebuie să fie un mic diabetolog, care trebuie să știe ce medicamente să ia, când să le ia și ce alimente sunt bune pentru dieta sa.
Cea de-a 9 a ediție a Congresului Federației de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice s-a încheiat cu succes vineri, 02 septembrie și s-a bucurat de prezența a peste 450 de medici diabetologi și a altor 10 invitați internaționali de elită.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram