63,8% dintre profesori sustin metodele alternative de predare si au introdus la clasa practici pedagogice optionale pentru elevii clasei a XI–a. Concluzia reiese dintr-un studiu realizat in randul a 345 de cadre didactice, care analizeaza efectele implementarii la nivel national a cursului transdisciplinar „Invatarea pentru societatea cunoasterii” dezvoltat de compania SIVECO Romania in cadrul proiectului ”Proces educational optimizat in viziunea competentelor societatii cunoasterii”.
36,8% dintre profesori au declarat ca intentioneaza sa introduca sau sa continue optionalul in anii scolari urmatori, aceasta fiind o oportunitate de a aplica elementele transdisciplinare de studiu.
Majoritatea profesorilor sustine ca noua modalitate de predare ofera avantajul desfasurarii activitatii in echipa, bazandu-se pe variante originale de abordare si, nu in ultimul rand, pe oportunitatea de a elabora propriile modalitati de lucru. In plus, cursul ofera o maniera flexibila de realizare a lectiei, posibilitatea de flexibilizare a managementului timpului data de organizarea activitatilor extracurriculare, selectia obiectivelor, negocierea temelor si utilizarea creativa a metodelor active si alternative.
30,7% dintre profesorii care au implementat cursul transdisciplinar afirma ca principala dificultate in constituirea echipei multidisciplinare a constituit-o coordonarea si sincronizarea anevoioasa a interventiilor. Aceasta este urmata de lipsa de experienta in abordarea transdisciplinara a temelor de studiu (26,7%), de lipsa de deschidere a profesorilor fata de multiperspectivitate in abordarea problemelor (14,2%), de lipsa de receptivitate din partea elevilor (10,4%) si de dificultatea comunicarii cauzata de limbajul disciplinar diferit.
Studiul a urmarit identificarea efectelor intermediare ale implementarii la nivel national a cursului transdisciplinar „Invatarea pentru societatea cunoasterii”, dezvoltat in cadrul proiectului „Proces educational optimizat in viziunea competentelor societatii cunoasterii” si introdus incepand din anul scolar 2010-2011.
Proiectul „Proces educational optimizat in viziunea competentelor societatii cunoasterii” este implementat de Unitatea de Management a Proiectelor cu Finantare Externa din cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (UMPFE-MECTS) in parteneriat cu SIVECO Romania si Universitatea Nationala de Aparare „Carol I” si este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Programa optionala si ghidul metodologic pot fi citite pe www.transdisciplinar.pmu.ro si pe www.siveco.ro, Fonduri structurale.
Despre SIVECO Romania
SIVECO Romania este liderul caselor romanesti de software si unul din integratorii software de succes din Europa Centrala si de Est. Compania asigura dezvoltarea si exportul de solutii IT si de proiecte de consultanta cu valoare adaugata ridicata catre tari din Comunitatea Europeana, Orientul Mijlociu, Africa de Nord si spatiul Comunitatii Statelor Independente.
Compania a fost infiintata in 1992 si are in prezent 1.050 de angajati.
Intre actionarii SIVECO Romania se numara Intel Capital, Polish Enterprise Fund V (fond de investitii administrat de Enterprise Investors), SIVECO Netherlands B.V si SIVECO Management Team.
Adresandu-se cu precadere organizatiilor private si publice, SIVECO Romania ofera solutii eficiente de eLearning, EAS (Enterprise Application Suite), Document Management, Business Inteligence, eHealth, eGovernment, eAgriculture, eCustoms si eBusiness, pentru piata nationala si internationala. SIVECO Romania s-a specializat in executia de proiecte informatice de mare complexitate si amploare.
De-a lungul celor 19 ani de existenta, compania si-a construit o reputatie solida, fiind recompensata cu peste 125 de premii interne si internationale.
SIVECO Romania SA este certificata ISO 9001:2008 de catre compania franceza AFAQ-AFNOR, una din primele 5 companii de audit din lume. SIVECO Romania dezvolta parteneriate solide cu cele mai mari companii de software si hardware din lume:Intel, HP, IBM, Bull, Oracle, Microsoft etc.
SIVECO Romania este membru activ al mai multor asociatii profesionale si de afaceri din Romania (AmCham, CCIFER, ARIES, ANIAP, ATIC) si internationale (European Association for Information Technology - EITA, Information Society Technologies Advisory Group - ISTAG) si a aderat la importante initiative globale, precum UNPD Global Compact, WEF Transparency si PACI (Partnership Against Corruption Intiative).
Mai multe informatii despre companie si produsele sale puteti obtine vizitand www.siveco.ro
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro