In cele 10 minute, cat dureaza un test de spirometrie, 300 de oameni vor deceda din cauza unei boli respiratorii prevenibile. De ce sa te expui riscului de a avea o batrinete grea si dureroasa din cauza unor maladii tratabile, cand acestea se pot diagnostica printr-un test simplu si nedureros cum este spirometria?
Bolile pulmonare prevenibile ocupa un loc de frunte in randul maladiilor ucigatoare. Afectiunile pulmonare cronice ucid milioane de oameni la nivel mondial. BPOC este a patra cauza de mortalitate in lume, conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Bolile pulmonare cronice au o prevalenta in continua crestere si un impact devastator atat asupra celor afectati de aceste boli, cat si asupra familiilor acestora. Se preconizeaza ca in 2020, BPOC se va afla pe pozitia 3 in ierarhia bolilor care provoaca mortalitatea, la nivel mondial.
„Gandeste-te si la plamanii tai! Fa-ti o spirometrie...”
Aceasta este si deviza sub care se desfasoara in acest an evenimentele dedicate Zilei Mondiale a Spirometriei. Conferinta de presa organizata de Societatea Romana de Pneumologie, in data de 14 octombrie 2010, in cadrul Institutului de Pneumologie "Marius Nasta" din Bucuresti, face parte dintr-un sir de evenimente desfasurate in lumea intreaga in cadrul Campaniei Anul International al Plamanului, care are ca scop sensibilizarea opiniei publice referitor la bolile pulmonare si testare. Prof. univ. dr. Florin Mihaltan, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie este vectorul de imagine al evenimentului care va avea loc pe 14 octombrie, anul curent. De ce este spirometria „un standard de aur pentru examinarea plamanilor”? Care sunt particularitatile spirometriei la adulti si la copii? Toate acestea sunt intrebari la care vor raspunde speakerii invitati (printre care dr. Roxana Nemes si dr. Diana Ionita) in cadrul conferintei dedicate Zilei Mondiale a Spirometriei.
In cadrul Conferintei de presa va fi prezentat si cazul unui pacient cu astm care a ajuns intr-o stare grava din cauza ca nu si-a facut spirometria la timp.
Spirometria – standardul de aur pentru examinarea plamanilor
Spirometria este metoda de selectie folosita in evaluarea sanatatii plamanilor – aceasta ofera pacientilor cunostinte valoroase privitor la daunele ireversibile pe care factorii de risc (fumul de tigara, pulberile industriale, noxele chimice) ar putea sa le cauzeze plamanilor. Asa cum masurarea tensiunii arteriale este o metoda de examinare simpla, dar, totodata, eficienta pentru depistarea bolilor cardiovasculare, testele de spirometrie pot ajuta la demascarea simptomelor precoce ale unui sir de boli pulmonare.
„Decizia fumatorilor si a persoanelor predispuse la boli pulmonare de a-si ignora starea de sanatate a plamanilor le creste dramatic „sansa” unei batraneti dureroase si debilitante. Rolul unui eveniment de acest gen este de a demonstra opiniei publice cat de simpla este recapatarea controlului asupra propriei sanatati prin efectuarea unui test de spirometrie simplu si nedureros, care dureaza cateva minute”, spune prof. univ.dr. Florin Mihaltan, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie.
Prin organizarea acestui eveniment, Societatea Romana de Pneumologie se alatura eforturilor Societatii Europene de Boli Respiratorii de a organiza manifestari de promovare in scopul sensibilizarii populatiei cu privire la sanatatea pulmonara si la imbunatatirea metodelor de prevenire, gestionare si tratare a bolilor respiratorii.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro