Notiunile elementare de igiena orala ne sunt „predate” inca din perioada copilariei. Acel „spala-te pe dinti de cel putin doua ori pe zi” este familiar oricui, fie ca l-a auzit de la parinti, prieteni sau medici stomatologi. Obiceiul de a ne ingriji dantura ar trebui sa fie pentru multi dintre noi unul inclus in rutina activitatilor zilnice. Din pacate, nu putine sunt situatiile in care problemele igienei orale sunt ignorate sau tratate tarziu.
Ziua Mondiala a Sanatatii Orale este sarbatorita in fiecare an pe data de 12 septembrie. Afectiunile orale reprezinta o problema majora de sanatate publica, avand un cost social si economic considerabil. Neglijate si netratate la timp, ele pot fi punctul de plecare a unor probleme grave de sanatate a organismului.
In „Saptamana sanatatii orale” (13-17 septembrie 2010), pe SanatateaTV.ro vor fi postate o serie de emisiuni si articole care vizeaza importanta igienei orale ca factor determinant in prevenirea afectiunilor de la nivelul danturii. Cele mai importante subiecte fac referire la: „Dinti albi – zambet frumos”, „Ortodontie – fixarea aparatului dentar”, „Albirea dintilor”, „Fluorizarea in prevenirea cariilor dentare”, „Caria dentara – modalitati de preventie si tratament”, „Igiena cavitatii bucale”, „Cum ne spalam corect pe dinti?” si „Principalele afectiuni dentare”.
Un zambet frumos este asociat cel mai adesea cu o dantura alba, sanatoasa. Orice persoana care isi ingrijeste dintii zilnic, periindu-i corect si curatandu-i cu ata dentara are sanse foarte mici de a se confrunta cu una dintre cele mai frecvente probleme dentare, si anume gingivita. O igiena orala corespunzatoare ne protejeza insa si de alte afectiuni, cum ar fi paradontita, cariile sau abcesele dentare.
„Spalatul pe dinti este foarte important. El poate preveni foarte multe dintre problemele stomatologice, poate face in asa fel incat dantura sa fie protejata pe o perioada mai mare de timp. Cariile dentare nu apar decat daca se indeplinesc trei conditii obligatorii: flora microbiana bucala, alimentatia cariogena (care contine glucide) si calitatea structurilor dentare”, a declarat Prof. univ. dr. Dragos Stanciu, decanul Facultatii de Medicina Dentara din Bucuresti.
Nu trebuie neglijat nici rolul educatiei timpurii cu privire la buna practica a ingrijirii danturii. Daca aducem in discutie igiena orala, foarte importanta este vizita la dentist. Medicul stomatolog este singurul abilitat sa depisteze afectiunile dintilor cu mult inainte ca tu sa le remarci sau sa inceapa sa iti provoace dureri.
„Educarea igienei orale la copii trebuie sa se bazeze pe exemplul parintilor. Ori la noi parintii le mai spun, ce-i drept, copiilor „spalati-va pe dinti”, dar ei omit sa faca acest lucru. Si atunci se creeaza un cerc vicios in care doctorul sau asistenta de profilaxie nu au nicio sansa de reusita”, a adaugat Prof. univ. dr. Dragos Stanciu.
Urmariti SanatateaTV.ro in perioada 13-17 septembrie 2010 pentru a va informa cat mai bine cu privire la sanatatea orala. Si nu uitati sa va spalati pe dinti in fiecare zi. O dantura frumoasa este si un motiv sa zambiti mai des.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro