UN NOU STATUT PENTRU SOCIETATEA ROMANA DE PNEUMOLOGIE

14 iunie 2010
Autor:
dowmedia08

Membrii Societatii Romane de Pneumologie s-au reunit vineri, 11 iunie 2010, la Bucuresti, in cadrul unei Adunari Generale, pentru a vota noul statut si noul presedinte al societatii. Adunarea Generala se intruneste la interval de doi ani, cu prilejul Congreselor Societatii Romane de Pneumologie si alege Presedintele si Comitetul de Conducere.

Sedinta Adunarii Generale a inceput cu prezentarea bilantului de activitate a presedintelui in exercitiu, prof. univ. dr. Florin Mihaltan. Au fost enumerate actiunile si campaniile de informare privind afectiunile pneumologice organizate in ultimii 3 ani de catre Societatea Romana de Pneumologie: Conferintele Nationale INSPIR, 24-27 septembrie 2008 (Iasi) si 24-26 septembrie 2009 (Piatra Neamt), Conferinta Nationala de Fiziopatologie Respiratorie, 31 octombrie – 1 noiembrie 2008 (Brasov), Ziua Mondiala a Astmului, 5 mai 2009 (Bucuresti), Conferinta Nationala de Somnologie, 7-9 mai 2009 (Craiova), Conferinta Nationala de Tabacologie, 7-9 iunie 2009 (Iasi), Conferinta Romana-Maghiara de Pneumologie, 6-8 noiembrie 2009 (Szeghed), Conferinta Nationala de Bronhologie, 12-14 noiembrie 2009 (Timisoara), Ziua Mondiala BPOC, 17 noiembrie 2009 (Bucuresti), Constituirea Grupului de Lucru pentru Cancerul Pulmonar, 28 noiembrie 2009 (Medias), Conferinta Nationala de Pneumologie Pediatrica, 9-10 aprilie 2010 (Cluj), Campania Nationala “Saptamana Astmului”, 3-5 mai 2010, Conferinta Nationala de Sarcoidoza, 6-8 mai 2010 (Iasi).

Prof. univ. dr. Florin Mihaltan a declarat ca “Activitatea Societatatii Romane de Pneumologie s-a axat, in ultimii doi ani, pe doua componente majore. Prima a fost de informare si de derulare a unor programe de verificare a starii de sanatate a populatiei cu privire la afectiunile pneumologice, iar cea de-a doua componenta a constat in organizarea cat mai multor cursuri de educatie medicala continua pentru medicii pneumologi, pentru a-i ajuta pe acestia sa aiba cat mai multe cunostinte despre noutatile din domeniu, pentru a-i oferi pacientului diagnosticarea cat mai exacta si tratamentul cel mai bun pentru afectiunea de care sufera. Un medic pneumolog trebuie sa se perfectioneze continuu”, a adaugat prof. univ. dr. Florin Mihaltan.

In cadrul Adunarii Generale a fost prezentat raportul de activitate al revistei „Pneumologia”, publicatie editata de Societatea Romana de Pneumologie. Dr. Irina Strambu, redactorul-sef al revistei, a declarat ca publicatia a crescut considerabil din punctul de vedere al calitatii informatiilor, dar ca este necesara o externalizare a activitatilor specifice de redactare si corectura a articolelor din cuprinsul revistei.

Un alt punct pe ordinea de zi a fost prezentarea bilantului financiar al Societatii Romane de Pneumologie de catre dr. Roxana Nemes, trezorerier. Conform raportului, rezultatele financiare inregistrate in ultimii ani de catre societate au crescut considerabil. Astfel, daca in 2008, veniturile Societatii Romane de Pneumologie erau de 845.314,84 lei, in 2009 au ajuns la 1.702.654,15 lei. “Fata de 2006, de exemplu, avem o dublare a veniturilor. Am reusit sa atragem foarte multe fonduri in special din sponsorizari, circa 91% din banii Societatii Romane de Pneumologie provenind din sponsorizari ale unor companii farmaceutice  prestigioase din domeniul medical”, a mai declarat prof. univ. dr. Florin Mihaltan.

S-a trecut apoi la votarea amendamentelor noului statut al Societatii Romane de Pneumologie. Pentru facilitarea procesului de votare s-a propus folosirea sistemului tele-voting. Acest sistem tele-voting a fost verificat, in prealabil, impreuna cu toti participantii din cadrul Adunarii Generale, fiecare consola de vot fiind obtinuta la intrarea in sala de sedinta doar de catre membrii Societatii Romane de Pneumologie care aveau taxa platita la zi, pe baza buletinului sau a cartii de identitate.

Dupa verificarea functionarii corecte a consolei de vot si dupa familiarizarea cu utilizarea ei de catre membrii Adunarii Generale, presedintele in exercitiu al Societatii Romane de Pneumologie, prof. univ. dr. Florin Mihaltan, a anuntat ca sunt foarte multe paragrafe de votat, dar ca sunt doua probleme care trebuie dicutate prioritar cu toti cei prezenti in sala. Prima problema a fost legata de votarea online a candidaturilor la functiile eligibile pentru Societatea Romana de Pneumologie, in cadrul urmatorului Congres, conform prevederilor statutului reinnoit. Prevederea a fost adoptata cu majoritate de voturi.

S-a discutat ulterior despre reglementarea situatiilor exceptionale, aspect care nu era prevazut nici in actualul statut si nici in amendamentele propuse pentru noul statut. Prof. univ. dr. Florin Mihaltan a amintit faptul ca nu a existat nici o candidatura la functia de presedinte al Societatii Romane de Pneumologie depusa in termenul legal, aprobat de Comitetul Director si anuntat cu 6 luni inainte prin intermediul newsletter-ului si site-ului Societatii Romane de Pneumologie. Dupa o serie de dezbateri intre membrii societatii, au existat mai multe propuneri, dintre care s-a supus la vot propunerea doamnei dr. Delia Marta, legata de prelungirea mandatului fostului presedinte, in conditiile exceptionale in care nu se inscrie nimeni in termenul legal sau in caz de deces ori imbolnavire a presedintelui in functie. Aceasta propunere a fost votata si adoptata in cadrul sedintei Adunarii Generale cu 120 voturi pentru, 72 de abtineri si 8 voturi impotriva.

In continuarea lucrarilor, membrii Adunarii Generale au dezbatut, votat si adoptat noul statut al Societatii Romane de Pneumologie. Actul va intra in vigoare odata cu emiterea unei hotarari judecatoresti in acest sens.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram