Nicio masa fara peşte

27 februarie 2017

Românii - amatori sau profesionişti în consumul de peşte?
Studii recente despre consumul de pește în Uniunea Europeană arată că un român consumă în medie, 6 kilograme de peşte pe an, în timp ce un spaniol, de exemplu, mănâncă aproape 40 de kilograme de pește pe an, iar un francez 38 de kilograme. Această statistică poziționează țara noastră spre coada clasamentului, dar acest lucru pare a fi promițător remediat prin conştientizare. Deşi gloria comunismului s-a dus, se pare că ceva revitalizează această zonă şi că situația este într-o perioadă de dinamică destul de pronunțată. Grija pentru o alimentație sănătoasă şi recomandarea acestui aliment pe toate canalele de informare, face ca românul să fie din ce în ce mai conştient de nevoia reorientării în obiceiurile sale culinare.
O familie din România consumă, în medie, o masă de pește la trei săptâmâni, dar se depun eforturi pentru o creştere care să ducă la un consum de două mese pe săptămână şi o medie de 18 kilograme de pește şi fructe de mare pe an. Unul dintre motivele pentru care România este oarecum rezistentă la un consum mai ridicat al acestui aliment este poziționarea geografică în zona central continentală a Europei. Un alt motiv este asocierea acestuia cu perioadele de post, de regim alimentar sau de dietă.
Peştele - un super aliment
E imposibil să nu fi auzit de Omega 3, acizii graşi care repară rețeaua cardiovasculară a organismului. Somonul, sardinele, macroul, heringul, păstrăvul au un conținut ridicat al acestei substanțe, ceea ce face ca aceste variante să fie suficiente pentru o singură masă pe săptămână. Totuşi, cel mai indicat este să ai parte de 2 mese cu peşte gras, respectiv mai slab, cu un conținut mediu de Omega- 3, cum sunt barbunul, anşoa, păstrăvul, dorada, ştiuca sau halibutul. Cele două porţii recomandate săptămânal ar trebui să însumeze maximum 480 g, susţin specialiştii.
Peştele conţine şi alte substanțe ce îl recomandă în alimentație precum fosfor, iod, zinc, cupru, seleniu, vitaminele A, D, E şi unele din grupa B. O privire de ansamblu asupra acestui aliment arată rolul peştelui în protejarea creierului împotriva efectelor îmbătrânirii.
Cercetătorii au descoperit că persoanele cu vârsta de peste 65 de ani care mănâncă în mod regulat peşte, au un creier ce prezintă cu 14% mai multă materie cenuşie în regiunile asociate memoriei şi cu 4% mai multă materie cenuşie în zonele responsabile de cogniţie, comparativ cu creierul vârstnicilor care nu includ peştele în dieta lor. Partea şi mai interesantă a studiului este faptul că această constatare nu se bazează pe efectele acizilor graşi Omega 3 din peşte, ci pe faptul că oamenii care consumă mai mult din acest aliment au un stil de viață mai sănătos.
Importantă este conştientizarea în acest caz, iar lucrurile se îndreaptă deja spre o abordare din ce în ce mai deschisă asupra consumului acestui aliment. Viitorul chiar sună din ce în ce mai bine.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram