Unde se afla forajul cel mai adanc din lume

3 ianuarie 2017

Prin urmare, pana in prezent, Gaura de foraj de la Kola, este cel mai megalomanic proiect. Proiectul apartine fostei URSS si este rezultatul unei săpături științifice. Proiectul dorea să sape cât mai adânc în scoarța Pământului. Forajul a început pe 24 mai 1970 în Peninsula Kola, folosind cele mai moderne utilaje de foraj de la acea vreme. Cea mai adâncă gaura forata a fost numite SG3 si a fost terminată în 1989.

Lucrarile ar mai fi continuat dar a izbucnit revolta in statele membre URSS, printre care si Romania ce a dus la desfiintarea statului comunist si la sistarea tuturor proiectelor.
Chiar si asa, rusii au reusit sa creeze o groapă de aproape 13 km adancime, cu peste 2 km adancime mai mult decat Groapa Marianelor, cel mai adanc punct de pe scoarta Oceanului Pacific.

Proiectul a fost propus prima dată în 1962, iar locația a fost aleasă în 1965 în NV URSS, 10 km vest de orașul Zapolearnîi, la 69°23′N 30°36′E.
Ca fapt divers, La 6 iunie 1979, recordul mondial de adâncime era deținut de groapa Bertha Rogers din Washita County, Oklahoma, care avea o adancima de doar 10.000 de metri.
Groapa ar fi trebuit să atingă 13.500 m până la sfârșitul lui 1990 și 15.000 m până în 1993, da contextul politic nu a permis asta.

In concluzie, groapa de foraj de la Kola a penetrat aproximativ o treime din scoarța continentală baltică, estimată ca având 35 de kilometri grosime, cu roci de circa 2,7 miliarde de ani la capăt. Proiectul a cerut studii geofizice extinse.

Pentru savanții acelor vremuri, una din cele mai fascinante descoperiri a fost sa descopere roca metamorfica si bazaltica la adancimi care nu se credea vreodata. In plus, roca fusese îndelung fracturată și era saturată de apă, ceea ce era surprinzător. Această apă, spre deosebire de apa de la suprafață, provenea din minerale și era incapabilă de a ajunge la suprafață din cauza unui strat de rocă impermeabilă.

Altă descoperire neașteptată a fost masa de hidrogen, noroiul ce curgea din groapă fiind descris ca "clocotind" cu hidrogen.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram