Despre foraj carotaj si denisipare

23 decembrie 2016

In primul rand, devizul estimativ, asa cum ii spune si numele, nu anticipeaza niste costuri ci, mai curand face estimari statistice cu privire la realitatea din teren. Daca spre exmplu, in analizele de suprafata nu apar la adancimi mari anumite pungi de gaz, artefacte sau alte lucruri dar ele isi fac simtita prezenta in timpul procesului de forare, e normal ca acest tip de activitati sa fie evaluate corect.

Prin urmare, echipa care executa forajul este indreptatita sa ceara mai multi bani pentru ca devizul estimativ este gandit in conditii normale de lucru. De asemenea si alte servicii conexe precum Studii geotehnice  au alte costuri.

Carotajul - ce inseamna si ce legatura are activitatea cu forajul?

Carotajul este o operatiune care, de obicei, trebuie facuta de o alta firma sau de o alta persoana, fara legatura cu firma de foraj. Operatiunea poate costa cel putin 200 de euro, dar rezultatul ei este oferit de catre un inginerul geolog care va va spune unde, cum si la ce adancim sa forati pentru a gasi apa si cum se amplaseaza pompele

Nici aici nu exista certitudine 100%, dar marja de eroare e cuprinsa intre 5-10%, in functie de experienta celui care a facut proiectul.

Practic, cu ajutorul operatiunii de carotaj, beneficiarul va putea stii daca in acea zona are apa, la ce adancime si cat timp se poate folosi de ea. Fara aceasta evaluare, sunt sanse sa arunci cu banii intr-un foraj care poate sa scoata la lumina dor nisip.

Concret, daca locul ales de tine primeste verdict negativ, lucrarile se opresc. Daca in schimb se primeste unda verde pentru proiect, dupa forare, filtrare si tubare urmeaza denisiparea.

Ce inseamna procesul de denisipare si cum alegem utilajele de foraj?

Denisiparea este in esenta o operatie de pompare a apei din put timp de 50-100 de ore. Prin aceasta operatie se face circulatia apei si se scoate nisipul din zona de captare pentru ca apa care urca la beneficiar sa nu vina din pamant si cu depuneri de nisip.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram