Boala parodontala este una dintre cele mai neplacute boli ale cavitatii bucale, in conditiile in care te poate lasa fara dinti. Cunoscuta drept paradontoza, aceasta boala duce la inflamarea tesutului de sustinere a dintelui si ulterior la distrugerea totala a acestuia.
De cele mai multe ori, simptomele parodontozei sunt ignorate de pacienti, cel putin pana in momentul in care este prea tarziu.
In functie de evolutie, boala parodontala se poate descoperi in stadii diferite: gingivita, parodontita si parodontita profunda.
In prima faza, mai exact in faza de gingivita, paradontoza se manifesta prin inflamarea gingiei si modificarea culorii acesteia spre rosu-violaceu. De asemenea, cei care sufera de o astfel de problema pot sa aiba dureri, sangerari la periaj si o senzatie neplacuta de puruit gingival.
Ulterior, daca nu este tratata in stadiul initial, boala evolueaza spre parodontita care duce la retragerea gingiei de pe dinti, dezvoltarea pungilor parodontale si intr-un final pierderea dintilor.
De regula, cauzele au o legatura directa cu obiceiurile zilnice. Igiena dentara deficitara este pe primul loc in aparitia parodontozei, insa sunt o multime de alte probleme care pot genera o astfel de problema, precum fumatul, diabetul, alimentatia foarte bogata in saruri minerale sau stresul. Chiar si anumite medicamente duc la aparitia gingivitei si ulterior a parodontozei.
Exista si o componenta genetica, insa nu este decisiva. De regula, cei care au o igiena dentara foarte buna nu ar trebui sa sufere de astfel de probleme.
Cu siguranta, da! In primul rand este bine sa existe o igiena dentara impecabila, mai ales daca s-a ajuns la concluzia ca exista risc de gingivita. Periajul trebuie sa fie facut corect, este bine sa se foloseasca ata dentara si de asemenea sa se foloseasca apa de gura.
Un sfat al medicilor stomatologi este acela de a se folosi pasta de dinti care este gandita in asa fel incat sa protejeze gingiile si o periuta de dinti care poate sa ajunga in puncte dificile, acolo unde se acumuleaza cantitati mari de tartru.
Exista mai multe variante de tratamente, in general paradontoza avand nevoie de timp si de investitii serioase pentru rezultate cat mai bune. Tratamentul stomatologic poate sa difere foarte mult in functie de stadiul in care se afla boala:
De-a lungul timpului, medicii stomatologi au dezvoltat tot felul de solutii inovatoare pentru paradontoza, tratamentele pe baza de laser sau tratamentele naturiste fiind foarte des intalnite. Unele dintre acestea sunt chiar eficiente si cu siguranta, studiile continua si reusesc sa aduca solutii din ce in ce mai interesante.
Daca se doreste tratarea parodontozei naturist, exista cateva indicatii si cateva plante care pot da rezultate, insa nu si in stadii avansate:
Din pacate, tratamentele naturiste sunt eficiente doar in fazele incipiente ale bolii. De regula, atunci cand se ajunge la parodontita este bine sa se consulte un medic stomatolog pentru un plan de tratament complex.
Partea buna este ca exista tratament. Chiar daca acesta este de lunga durata si are un cost nu tocmai mic, exista speranta pentru cei care au ajuns sa aiba astfel de probleme. Pana la urma, ceea ce conteaza cu adevarat este o viata normala, in care zambetul sa poata fi cat mai larg iar alimentatia sa fie facuta cu toti dintii.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro