STUDIU: Unde gresesc posesorii de Opel atunci cand cumpara piese auto

11 octombrie 2016
Autor:
PETZ WEB CONSULTING SRL

Cei care detin un autoturism Opel isi doresc un pret cat mai mic pentru piesele auto, precum si sa isi schimbe piesele in regie proprie, cumpara deseori de la agenti economici neautorizati, sustinand in mod neintentionat piata neagra de piese auto si afectand intr-o oarecare masura piata auto in sine, cu tot ceea ce inseamna aceasta. Proprietarii de masina marca Opel doresc sa isi urmareasca propriul interes si sa cumpere de unde le este mai la indemana, desi numai site-urile care detin autorizatie pentru a permite pe ele comercializarea de piese auto obtinute in urma dezmembrarii de masini sunt surse recomandate.

De fapt, aceste site-uri tot platforme de comercializare sunt, dar reglementate de ANSDAR (Asociatia Nationala a Societatilor de Dezmembrari Auto si Reciclare). Aceasta Asociatie este compusa din aproximativ 20 de agenti economici care comercializeaza piese auto in urma dezmembrarilor masinilor, de marca Opel sau nu.

Platforme autorizate, de specific, si neautorizate, generaliste

Daca cei care conduc un Opel sunt predispusi sa caute o piesa auto dupa marca si varianta, atunci se incanta sa intre pe o platforma generalista, cunoscuta, si sa cumpere de acolo piese auto de parca ar cumpara produse obisnuite, care nu au inscrise nicio serie de sasiu pe nicaieri, care nu afecteaza o piata reglementata.

Exista pe site-uri precum Dezmembrarimasini piese auto atat pentru Opel Agila cat si pentru variantele

• Avera
• Ascona
• Astra
• Calibra
• Campo
• Combo
• Comodore

dar si Corsa, Frontera sau GT (macar un anunt, si tot se gaseste ceva pentru Opel GT). Anunturile de pe acest site mentionat au aproape de fiecare data fotografie, mentioneaza anul de fabricatie de la masina dezmembrata, localitatea aferenta anuntului, specificatii de masina si asa mai departe.

Categoriile de piese sunt diverse, de la cele pentru climat/habitaclu, la cele pentru distributie, cutie de viteze, directie si asa mai departe. Aici se regasesc chiar motoare de Opel, roti, geamuri si elemente de caroserie (aripa fata, aripa spate, capota etc.). Sunt foarte usor de gasit, avand in vedere ca pentru fiecare judet al tarii exista cel putin cateva anunturi pe aceasta platforma.

Consideratii privind piata de piese auto, cu accent pe cele pentru Opel

In general, asa arata (sau trebuie sa arate) comerciantii online autorizati, sau mai precis, o platforma de comercializare care sa respecte tot ceea ce ANSDAR comunica cu caracter obligatoriu. Concurenta neloiala pe care agentii economici neautorizati o fac duce la dificultati de a rezista pe piata printre cei autorizati. In 2009, piata neagra de piese auto obtinute in urma dezmembrarii de masini atingea o treime din intreaga piata.

Acum, lucrurile s-au imbunatatit considerabil pe aceasta parte, insa probleme tot mai sunt. ANSDAR nu face controale decat la agentii economici autorizati, iar RAR (Registrul Auto Roman) nu pare a detine parghiile necesare.

Ramane pe cumparator responsabilitatea de a se interesa de locul de unde cumpara. Altfel, posesorii de Opel mai ales, cei care cumpara preponderent din zone neautorizate, ar gresi in continuare si ar trage piata in jos si mai mult.

Ce piese auto pentru Opel comercializeaza agentii economici autorizati?

Piesele auto comercializate in acest mod sunt cele mai diversificate, depasind din acest punct de vedere ofertele disparate de pe alte platforme online de comercializare care nu sunt autorizate si unde nu exista decat anunturile oportuniste, care de multe ori nu intregesc nevoia de piese pentru o masina marca Opel.
Iata mai jos o lista cu cateva piese auto vizibile pe aceste platforme care functioneaza in baza unei autorizatii de la ANSDAR:

• Faruri cu xenon
• Bara cu spalatoare
• Radiatoare integre, airbaguri functionale
• Piese de ambreiaj
• Usa/portiera, capota, aripa fata/spate, punti
• Motor, cutii de viteza manuale si automate, electromotor
• Piese de injector ,pompa de ulei

Preturile pentru acestea sunt mentinute la un nivel scazut, insa obisnuitele de cumparare nu tin intotdeauna de nivelul de pret, ci de comportamentul general de consum online. In plus, companiile neautorizate infatiseaza reduceri care de obicei nu au acoperire, tind sa exagereze cu descrierea si au intotdeauna tendinta sa fie netransparenti.

Cei care conduc Opel si doresc ce este mai bine pentru masina lor sunt rugati sa apeleze numai la acele platforme de tipul Dezmembrarimasini.ro si de acolo sa aleaga marca Opel, tipul (denumirile enumerate mai sus), varianta (adica subclasificarea tipului de Opel), anul de fabricatie sau anul de start de cand acel model de Opel a inceput sa fie fabricat, apoi se introduce piesa cautata si se bifeaza daca se doreste cumpararea de la particulari (persoane fizice) sau de la firme (persoane juridice).

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram