Pentru persoanele care isi doresc sa puna capat relatiei matrimoniale, legea le pune la dispozitie urmatoarele modalitati de desfacere a casatoriei, spun expertii juridici in drept civil:
Prrima modalitate reprezinta o alternativa mai accesibila pentru persoanele care consimt la desfacerea casatoriei si convin asupra solutionarii pe cale amiabila a tuturor celorlalte aspecte. Insa, pe cale administrativa si notariala nu se poate solutiona divortul in cazul sotilor care au copii minori. In astfel de cazuri, doar instantele de judecata pot sa se pronunte in interesul copilului. Despre desfacerea casatoriei prin acordul partilor, despre cat dureaza in general divoturile, in functie de tip, despre toate detaliile legate de pastrarea numelui sau despre pensie alimentara, stam de vorba cu ad-avocat.ro, casa de avocatura tip boutique din Bucuresti.
– Divortul in fata instantei de judecata dureaza aproximativ 1-2 luni pana la solutionare.
– Divortul la notar presupune cel putin 2-3 vizite la notar, desfasurate de-a lungul a aproximativ 30 de zile. Partile trebuie sa fie prezente personal cel putin la asigurarea notarului cu privire la staruinta in ceea ce priveste divortul a celor doi soti, fiind implicate taxe notariale pentru acest tip de divort.
– Divortul la starea civila presupune demararea actiunii de divort la starea civila unde s-a incheiat casatoria si trebuie prezenta obligatorie a ambilor soti, divortul realizandu-se in aproximativ o luna.
Conform art. 373 Noul Cod civil desfacerea casatoriei se poate pronunta la cererea ambelor parti sau ca urmare a cererii introdusa de unul din soti si acceptata de catre celalalt sot.
In acesta situatie, instanta nu va stabili nici un fel de culpa a vreunuia dintre soti la desfacerea casatoriei. Nu este necesara dovedirea unor motive de divort si nu trebuie audiati martori! Un avocat poate gestiona cel mai simplu acest caz, divortul pronuntandu-se chiar de la primul termen de judecata.
Divort din motive temeinice
Conform art. 373 Noul Cod civil divortul poate fi pronuntat si in cazul in care din motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav si iremediabil vatamate. In astfel de cazuri trebuie sa constate indeplinirea a trei conditii:
– existenta unor motive temeinice
– sa existe o vatamare grava a raporturilor dintre soti
– imposibilitatea continuarii casatoriei
In acest caz, instanta trebuie sa constate existenta atat a culpei sotilor, cat si faptul ca raporturile dintre acestia sunt grav si iremediabil vatamate iar continuarea casatoriei nu mai este posibila.
Divort din culpa comuna
In cazul in care, in temeiul art. 373 lit. b) Noul Cod civil se solicita desfacerea casatoriei din cauza unor motive temeinice care au vatamat grav raporturile de familie, insa din probatoriul administrat, instanta constata vina ambilor soti, atunci se va pronunta divortul din culpa comuna ambilor soti. Probele care vor putea fi solicitate de soti: inscrisuri,martori si interogatorii.
Divortul din culpa exclusiva a unuia dintre soti
Motive intemeiate pentru a se pronunta divortul din culpa exclusiva a unui sot pot fi: relatiile extraconjugale, violenta conjugala fizica sau verbala, alcoolismul etc., insa toate acestea trebuie sa poata fi dovedite cu probe: martori, certificate medico-legale, alte inscrisuri.
Divortul in caz de separare
In acest caz, situatia este destul de clara: daca intre soti a intervenit o separare cu o durata de cel putin 2 ani, oricare dintre ei poate formula cerere de divort.
Divortul din motive de sanatate
Ad-avocat.ro mentioneaza ca atunci cand divortul este cerut pentru ca starea sanatatii unuia dintre soti afecteaza relatiile dintre ei, facand imposibila continuarea casatoriei, instanta va administra probe cu privire la existenta bolii si starea sanatatii sotului bolnav si va pronunta divortul.
Un avocat drept civil - iti spune tot ce trebuie sa stii despre divort
● Pensia de intretinere (pensia alimentara) va fi solutionata sub forma unei cote procentuale din retributia lunara a debitorului, luandu-se masuri de poprire din salariu: pana la o patrime din castigul din munca pentru un copil, o treime pentru doi copii si o jumatate pentru trei sau mai multi copii. Se pedepseste cu inchisoare de la unu la trei ani sau cu amenda neplata cu rea-credinta a pensiei de intretinere (pensie alimentara) stabilita pe cale judecatoreasca.
● Numele dupa divort. Fiecare dintre soti poate redobandi numele avut inainte de incheierea casatoriei, exceptie facand cazurile in care sotii se invoiesc ca dupa divort sa poarte in continuare acelasi nume din timpul casatoriei
● Partajul poate fi de comun acord – cand cei doi fosti soti se inteleg asupra modalitatii de partajare – sau pe cale judecatoreasca – atunci cand fostii soti isi contesta cota de contributie sau felul in care bunurile ar trebui impartite intre ei.
Ce acte va sunt necesare in procesul de divort
Inceperea procedurii de divort, precum si nevoia de a sustine cauza dumneavoastra, impun o serie de acte, pe care le vom enumera, cu ajutorul ad-avocat.ro, in functie de felul de separare pe care il alegeti.
Pentru divortul prin acordul partilor:
– Cererea de divort in doua exemplare
– Certificatul de casatorie, in original
– Copii Ci/Bi ale ambilor soti
– Taxa de timbru judiciar si timbru judiciar
– Copie certificat de nastere al copiilor minori, atunci cand este cazul
– Acte de proprietate ale bunurilor comune
– Lista cu bunurile comune
– Lista cu neintelegerile intre soti
Pentru divortul fara copii din culpa exclusiva a sotului parat:
– Cererea de divort
– Certificatul de casatorie, in original
– Copie Ci/Bi reclamant (daca se poate depuneti copie Ci/Bi sot parat)
– Taxa de timbru judiciar si timbru judiciar
– Certificat medico-legal (in cazul violentelor)
– Lista cu neintelegerile intre soti
– Alte probe pentru a demonstra culpa sotului in destramarea casatoriei
Pentru divortul cu copii minori prin culpa comuna:
– Cererea de divort
– Certificatul de casatorie, in original
– Taxa de timbru judiciar si timbru judiciar
– Copie Ci/Bi reclamant (daca se poate depuneti copie Ci/Bi sot parat)
– Copie certificat de nastere al copiilor minori
Pentru divortul cu copii din culpa exclusiva a sotului parat:
– Cererea de divort
– Certificatul de casatorie, in original
– Taxa de timbru judiciar si timbru judiciar
– Copie Ci/Bi reclamant (daca se poate depuneti copie Ci/Bi sot parat)
– Copie certificat de nastere al copiilor minori
– Certificat medico-legal ( n cazul violentelor
– Alte probe pentru a demonstra culpa sotului in destramarea casatoriei
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro