Lumea viselor este inca plina de mistere. Oamenii de stiinta, insa, incearca sa le dezlege, si au facut cateva teste pentru a studia ce se intampla atunci cand visam si, mai ales, cum ne pot ajuta visele in viata reala. Atunci cand nu avem controlul, universul viselor poate fi unul placut sau nu, afectand, in acelasi timp, modul in care ne trezim.
Conform site-ului edestin.ro, s-a dovedit, insa, ca putem controla visele, astfel incat ne putem crea propriul mediu, iar acest lucru este benefic pentru noi si in viata reala. Oamenii de stiinta au numit fenomenul “vis lucid”, iar majoritatea celor care pot prelua controlul asupra a ceea ce viseaza fac asta din pura distractie. Dar nu toti.
Ce este un vis lucid?
Visul lucid este un fenomen destul de rar si se intampla atunci cand unele persoane isi dau seama ca viseaza. Desi, tehnic, ei dorm, pot controla situatia in care se afla si pot schimba continutul visului. Oamenii de stiinta isi dau seama cand acest lucru se intampla printr-o serie de miscari ale ochilor, in somn. Primul dintre avantaje este acela ca cei care pot sau invata sa-si modifice visele, se trezesc mai bine dispusi si mai optimisti.
Oamenii de stiinta de la Universitatea de Medicina din Viena au facut un studiu, comparand 27 de oameni care visau lucid in mod constant, cu 33 de persoane care fie nu au facut asta niciodata, ori foarte rar. S-a dedus ca cei din prima categorie au mai multa incredere de sine si mai putine probleme de sanatate mentala. De asemenea, s-a facut legatura dintre fenomen si puterea de a face fata unui eveniment traumatizant, in care s-a dovedit din nou ca visul lucid are o influenta buna.
Reprezentantul Universitatii Yale, Peter Morgan, spune ca visele lucide pot afecta pozitiv si puterea de decizie. El afirma ca aceste abilitati pot fi invatate si repetate, astfel ca, “prin activarea unor circuite din creier, ii putem modifica arhitectura”. Mai mult decat atat, oamenii care fac anumite activitati in timpul viselor, le pot face mai bine in viata reala, avantaj pe care oamenii de stiinta se gandesc sa-l foloseasca si in scop terapeutic. Se vorbeste despre terapia cu vise lucide in cazul celor care au suferit un atac, dar inca nu s-a pus in practica aceasta metoda.
Daca filmele si scenariile stiintifico-fantastice ne prezinta activitati ce dureaza ore intamplandu-se in cateva minute, intr-un vis, oamenii de stiinta spun ca lucrurile se intampla tocmai invers. Daniel Erlacher, de la Universitatea Bern (Suedia), alaturi de echipa sa, a descoperit, facand un experiment cu 15 persoane, ca acestora le este mai greu sa faca lucruri in somn si ca activitatile in vis dureaza mai mult decat in realitate, fiind mai lente. “Se intampla exact opusul a ceea ce prezinta filmul “Inception”, de exemplu. Este posibil ca functia cognitiva sa fie incetinita in timpulsomnului”, declara el.
Cum putem visa lucid?
Se pare ca nu toti oamenii pot face asta, dar daca vreti sa incercati, sunt cateva lucruri care ar putea ajuta. Ganditi-va la ce ati vrea sa visati inainte sa adormiti, notati-va visul imediat dupa ce va treziti sau incercati sa va treziti complet, chiar sa va dati jos din pat, iar apoi sa dormiti din nou, sunt cateva din sfaturile pe care le-am gasit noi. Si daca reusiti, nu uitati sa ne spuneti si noua.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro