10 pasi pentru imbunatatirea relatiei parinte-copil

6 decembrie 2019
Autor:
Felix Culpa SRL

Se pare ca relatiile dintre parinti si copii nu mai sunt ca pe vremea bunicilor nostri. Copiii s-au schimbat si nu mai lasa capul plecat atunci cand sunt mustrati sau certati, isi cer drepturile inca din burtica mamei! Rezulta ca tu intelegi de ce relatiile dintre voi se deterioreaza pe zi ce trece si iti este tot mai greu sa creezi conexiunea aceea speciala, sa nu te enervezi si sa-l intelegi. 

E de stiut ca nici celui mic nu ii este usor, astfel incat ar trebui sa incepi sa faci ceva pentru a imbunatati relatia dintre voi. Taticul nu trebuie uitat, implica-l si pe el in aceasta ecuatie!

Pentru ca in familia ta sa existe armonia de care ai mare nevoie, accept-romania.ro iti recomanda sa acorzi putina atentie urmatorilor pasi fundamentali si actioneaza in conformitate cu ei:

  1. Cauta sa intelegi motivatia comportamentului negativ al micutului tau. Nu uita ca el va creste si o relatie solida intre voi va duce la multumire si implinire de ambele parti.
  2. Lasa-ti copilul sa suporte consecintele optiunilor lui.3.Solutia este sa-i acorzi atentie cand comportamentul lui este acceptabil social si sa-l ignori cand nu este. In cele din urma o sa-l "vindeci" complet de toate capriciile, isteriile si nemultumirile deranjante.
  3. Incurajeaza-ti copilul. Fa tot ce-ti sta in puteri ca sa-i sustii respectul de sine (conteaza foarte mult pentru un copil sa se stie respectat, acest lucru isi pune amprenta in dezvoltarea sa).
  4.  Iti recomand, de asemenea, sa faci din acesti pasi fundamentali o parte integranta a modului in care intelegi si iti educi copilul. Rolul tau nu este de a ritma nevoile copilului, asa cum crezi tu, ci de a fi in slujba ritmurilor lui. De aici ies cele mai multe neconcordante intre copii si parinti iar relatiile dintre voi se prabusesc
  5. Trebuie sa stabilesti o comunicare in legatura cu dorintele lui. Este un prilej de a-l introduce, inca de mic, in lumea cuvintelor, o lume a reprezentarilor, o lume a promisiunilor legate de placerile viitoare.
  6. De obicei relatia dintre parinti si copii nu mai functioneaza atunci cand copiii sunt necooperanti - cu alte cuvinte, nu "in ciuda", ci "din cauza" a ceea ce faci. In general, copiii "de azi" sunt dornici de putere si foarte ambitiosi. Recunosti modelul?Ceea ce urmareste copilul dornic de "bagat in sema" si de putere e sa castige - ce anume castiga, nu conteaza prea mult. Se simte important fie cand ignora ceea ce-i spui sa faca, fie cand te determina pe tine sa faci ce spune el.
  7. Daca te simti furioasa si mai ales frustrata in relatia cu el, daca se poarta la fel si dupa ce l-ai corectat si daca ii spui: "Lasa c-o sa-i arat eu cine e stapanul!", atunci copilul a preluat puterea. Trebuie sa-i transformi dorinta de a conduce si de a stapani intr-o dorinta de a ajuta familia, de a te ajuta pe tine, sau pe fratele/sora lui.Prin urmare, nu te certa cu el. Cere-i parerea. Fa astfel incat sa decida el insusi ceea ce ti-ai dori tu sa faca.
  8. Daca te simti lezata, daca ai sentimente negative fata de el si daca te intrebi: "Cum poate sa ne faca asa ceva noua, parintii lui?", atunci, relatia dintre voi nu mai functioneaza de mult si este vorba de razbunare. Tratamentul este sa-i oferi imens de multa dragoste si afectiune, nu sa-l pedepsesti ori sa tipi la el. Straduieste-te sa repari relatia deteriorata cu copilul tau sau sa creezi alta noua. Se poate, niciodata nu este prea tarziu!
  9. Copilul crede ca nu e prea mare lucru de capul lui, asa ca n-are rost sa se straduiasca. Este descurajat, dar, in mod paradoxal, poate fi extrem de ambitios. Sunt convinsa ca stii foarte bine acesta combinatie fatala… Pentru a evita sa incerce lucruri noi, trebuie sa-i convinga pe toti ca este incompetent ("Nu vreau" se va transforma de data asta in "Nu pot" si "Lasa-ma-n pace!"). Daca iti dai seama ca ati renuntat si tu si tati sa-l mai invatati ceva sau sa mai asteptati vreun lucru bun de la el, poti fi sigura ca scopul lui este sa para incompetent. Solutia este sa-l incurajezi mereu pentru a-i creste respectul de sine.
Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram