Cilindrii pneumatici pentru a genera miscare reprezinta dispozitive mecanice, construite astfel incat sa foloseasca gaz comprimat. Mai exact, este vorba despre adjuvanti ai motorizarii, pentru ca toate tipurile de cilindri pneumatici au capacitatea de a actiona unul sau mai multe pistoane atunci cand pornesc. De regula, pentru astfel de activitati se foloseste aerul comprimat.
In functie de modul de actionare al cilindrilor, exista 2 categorii principale de dispozitive: cilindrii cu actionare simpla, respectiv cilindri cu actionare dubla. Diferenta dintre cele 2 categorii este data de modul in care actioneaza gazul comprimat asupra pistoanelor. Pentru a putea achizitiona tipurile de cilindri potrivite, utilizatorii trebuie sa stie care este diferenta dintre cele 2 mari categorii.
Cilindri pneumatici cu actionare simpla
Pentru inceput, important de stiut este ca cilindrii pneumatici cu actionare simpla actioneaza numai asupra unuia dintre capetele pistoanelor si sunt prevazuti cu un singur port special pentru furnizarea, dar si comprimarea aerului.
Aceste modele se folosesc in general in industrii, pentru ca sunt simple si pentru ca nu au nevoie de foarte multa intretinere. Dezavantajul cilindrilor cu actionare simpla este acela ca ei nu au capacitatea de a actiona decat intr-o singura directie, iar returnarea pistoanelor se face numai cu ajutorul unui sistem mecanic (fie pe baza de arc, fie prin alte tipuri de actionare).
In ceea ce priveste functionarea, ea este foarte simpla. Cilindrii au capacitatea de a crea o presiune care, la randul ei, genereaza forta. Datorita acestei forte, pistoanele sunt impinse cu putere, iar arcurile (ori celelalte mecanisme) se retrag in pozitia initiala. Ulterior, intregul proces se repeta constant. Practic, sistemele sunt foarte simple, compacte si nici nu consuma foarte mult aer.
Cilindri pneumatici cu dubla actionare
Pe de alta parte, cilindrii din aceasta categorie actioneaza asupra ambelor parti ale pistoanelor. Mai exact, este nevoie de gaz pentru ambele actionari, iar utilizatorii au un control mult mai bun asupra activitatii desfasurate. De cele mai multe ori, cilindrii pneumatici se folosesc doar la motoare externe, asa cum sunt motoarele cu aburi.
In ceea ce priveste functionarea, aceasta se realizeaza astfel: se creeaza o presiune generatoare de forta, care are capacitatea de a impinge pistonul. Important de stiut este ca cilindrii sunt mult mai versatili cand vine vorba despre dimensiuni, permitand utilizatorilor sa ajunga la lungimi mai mari.
Alegerea intre cilindri pneumatici cu actiune simpla si cei cu actiune dubla trebuie sa se faca intotdeauna in functie de nevoile personale. Daca utilizatorilor le trebuie o actiune cat mai simpla, atunci modelele din prima categorie sunt suficiente.
In schimb, persoanele carora le este necesara o putere mai mare au nevoie, fara indoiala, de cilindri pneumatici cu actiune dubla, care sunt mult mai mai complecsi. Indiferent de cilindrii alesi, cumparatorii s-ar putea sa aiba nevoie si de electrovalve pneumatice. Utilizatorii trebuie sa se informeze foarte bine si in legatura cu aceste tipuri de obiecte, pentru a putea lua cea mai buna decizie.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro