Alegerea celor mai potrivite carti pentru copii nu este o sarcina chiar usoara. S-ar parea ca avem posibilitatea sa gasim ceea ce cautam in multitudinea modelelor de carti copii, dar totul nu se limiteaza la o simpla alegere. Ce fel de carti i-ar placea copilasului nostru? Sa alegem carti scumpe sau ieftine? Cu ilustratii frumoase sau poze mediocre?
De felul in care vor arata primele carti ale copilului, depinde in mare masura cum se vor dezvolta relatiile sale ulterioare cu cartea. Intr-adevar, pentru un copil mic care inca nu poate citi, textul este inseparabil de ilustratie. Prin desen el invata a percepe lumea, a-si forma propria parere si a invata cum sa interactioneze cu mediul care il inconjoara. Chiar din prima privire aruncata unei carti, ne simtim atrasi de ilustratiile sale si abia apoi de text sau continut. Deci, anume carti ilustrate pentru copii sunt cele pe care ar trebui sa le alegem si sa le procuram.
Pentru a face o alegere reusita trebuie sa atragem atentia la caracteristicile principale a unor carti pentru copii. Anume despre ele vom vorbi in cele ce urmeaza.
Cartile pentru copii nu ar trebui sa fie prea mari, astfel incat riscam ca privirea copilui sa se piarda pe pagini si sa nu reuseasca sa se concentreze la desen. Insa nici o carte prea mica nu ar fi potrivita din motiv ca ilustratiile si fontul se vor dovedi a fi prea mici. Hartia ar trebui sa fie de o calitate buna, sa nu fie prea lucioasa deoarece va straluci si ilustratiile vor fi mai greu de vizualizat.
Fontul ar trebui sa fie clar, contrastant si de o marime potrivita. Este foarte important ca copilasul sa nu isi strice ochii cu un text prea marunt, analizand literele mici tiparite nereusit.
Va sugeram sa nu cumparati editii groase si carti prea voluminoase. In primul rand, va fi greu sa le tinem in mana mai mult timp, ceea ce va face cititul foarte obositor, iar in al doilea rand nu merita banii, copilul se va plictisi repede si cartea va fi aruncata intr-un colt si uitata acolo. Cartile cu o singura poveste sunt cele mai potrivite pentru cei mici. Le vor capta atentia si ii vor tine prinsi pana la sfarsitul povestii fara sa ii plictiseasca.
Ilustratiilor ar trebui sa li se acorde o atentie speciala. Pentru un copil mic care inca nu a invatat sa citeasca, ilustratia este principalul canal de percepere a textului. Prin urmare, o buna ilustrare a cartii nu ar trebui sa comenteze doar textul, ci sa-l completeze, sa-l extinda si sa-i aprofundeze intelegerea.
Foarte importanta este culoarea. Copiilor le plac culorile calde, selectate si combinate armonios. In plus, bogatia nuantelor dezvolta capacitatea copilului de a percepe culoarea.
Va recomandam sa alegeti carti cu ilustratii mari, frumoase, prezente pe fiecare pagina. Pentru copil este extrem de important modul in care sunt infatisate personajele din poveste. Natura umana a animalelor de basm poate fi evidentiata prin unul sau doua detalii caracteristice (umbrela, sort, boneta), dar nu ar trebui in niciun fel sa inlocuiasca adevarata esenta „animala” a lor.
Nu subestimati rolul peisajului: este foarte important pentru copil sa-si imagineze, chiar si in termeni generali, fundalul peisajului pe care se desfasoara evenimentele descrise: cum arata o padure, casa bunicii, jungla, etc. Cu ajutorul peisajelor orizonturile copilului se extind si in mintea lui se formeaza o imagine clara despre lumea reala in care traieste.
O carte ilustrata va fi intodeauna un refugiu preferat la care copilul va reveni cu drag.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro