Una din reţetele cele mai simple de preparat şi apreciate de întreaga familie, pui la ceaun reprezintă soluţia ideală pentru gospodinele care nu au timp suficient de petrecut în bucătărie şi deopotrivă pentru persoanele care abia îşi însuşesc abilităţile de bucătar şi caută reţete simple, cu ingrediente uşor de găsit în magazine.
Fiind o reţetă tradiţională dezvoltată şi de marii bucătari ai lumii, puiul la ceaun este un adevărat festin pentru papilele gustative ale gurmanzilor. Reţeta este atât de veche şi de apreciată, încât aduce aminte de gustul autentic al puiului la ceaun preparat de bunici, folosind doar mirodenii si ingrediente naturale.
Ce ingrediente sunt necesare pentru a prepara deliciosul pui la ceaun?
Pentru a prepara puiul la ceaun după reţeta tradiţională, pentru întreaga familie de 3-4 persoane, gospodinele au nevoie de jumătate de kilogram de pui La Provincia, jumătate de kilogram de aripioare La Provincia, o cană de ulei de floarea soarelui, o lingură de ulei de măsline, boia de ardei dulce, sare şi piper după gust, o căpăţână de usturoi şi o legătură de pătrunjel sau mărar.
Gospodinele pot adăuga şi piept de pui şi pot alege să prepare puiul la ceaun pe pirostrii, în curte. Dacă ceaunul este suficient de mare, se poate opta pentru un pui întreg care se taie în jumătate şi se prepară fără a mai fi porţionat. Pentru un preparat mai fraged și mai gustos, specialiştii recomandă înlocuirea uleiului cu untura, grăsimea animală dând o crustă extrem de crocantă puiului.
Paşii pentru a prepara puiul la ceaun
Gospodinele care decid să prepare reţetă de pui la ceaun trebuie să urmeze următorii paşi:
Înainte de a fi înnăbuşit, puiul trebuie să stea la frigider, la marinat, pentru câteva zeci de minute. Se curăţă ciocănelele şi aripioarele, se şterg cu prosoape din hârtie, se marinează cu sare, piper şi boia şi se ung cu uleiul de măsline şi acest amestec de condimente pe toate părţile. Puiul se lasă la frigider în folie alimentară timp de jumătate de oră.
Ceaunul se spală, se usucă, se unge cu o cană de ulei sau 4 linguri mari de untură de porc, de pui sau de raţă, se adăugă pulpele şi aripile pe măsură ce se încinge grăsimea şi se lasă la foc mic să se prăjească, amestecând cu o lingură de lemn din când în când.
Pentru a finaliza reţeta, când carnea de pui este gata, se umple oala cu 150 ml de apă, se acoperă cu un capac şi se mai lasă 10 minute la foc mic. La final, se adaugă o căpăţână de usturoi zdrobită și tot atunci se poate pune pătrunjelul sau mărarul tocat.
Puiul la ceaun se serveşte cu garnitură de mămăligă, mujdei, cartofi natur sau smântână, împreună cu un pahar cu vin roşu.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro