Bucataria asiatica se bucura de o mare popularitate in intreaga lume. Cele mai multe retete cu specific asiatic sunt rapide si usor de facut, lucru pe care probabil l-ai observat in restaurantele cu specific, unde servirea se face in doar cateva minute. Pentru a te bucura de acelasi rasfat culinar la tine acasa, nu ai nevoie decat de ingredientele potrivite si de un pic de indemanare. Iata cateva idei.
Alfabetul bucatariei asiatice incepe cu orezul chinezesc. In varianta simpla, este un fel principal usor de gatit, gustos si sanatos. Pe masura ce vei evolua in cunoasterea tainelor gastronomiei, vei descoperi ca orezul reprezinta baza multor retete mai complexe. Orezul chinezesc se mai numeste si orez prajit, datorita modalitatii de gatire.
Orezul reprezinta declaratia popoarelor asiatice impotriva risipei alimentare, deoarece poate reuni resturile de mancare din felurile precedente, rezultand o masa ieftina si plina de nutrienti.
Orezul poate fi servit drept fel principal sau garnitura, simplu sau impreuna cu alte ingrediente. Orezul este intotdeauna elementul principal si trebuie fiert inainte. Daca alegi sa-l gatesti impreuna cu legume si carne, ai nevoie de o tigaie de tip wok, dar poti folosi si una obisnuita la nevoie. Celelalte ingrediente trebuie calite inainte, preferabil cu uleiuri vegetale. In tigaia incinsa in prealabil se adauga ingredientele, in functie de timpul necesar prajirii: legumele, orezul si carnea. Omogenizarea o poti face cu sos de soia, specific bucatariei asiatice. Amesteca bine si savureaza acest preparat. Asadar, in caz ca aveti nevoie de orez, asigurati-va ca aveti in permanenta stocul necesar, pentru ca majoritatea preparatelor contin acest aliment.
Stir-fry reprezinta stilul asiatic inconfundabil de gatit, prin agitarea mancarii intr-un wok pentru o prajire rapida. Este tehnica de baza utilizata in cele mai multe retete chinezesti si consta in prajirea rapida a ingredientelor in ulei, in timp ce le misti in tigaie. Pe masura ce vei incerca aceste gesturi, vei fi mai experimentat si vei reusi sa obtii un amestecl omogen.
Unul dintre cele mai simple feluri asiatice gatite in stil stir-fry este carnea de vita prajita cu trei legume. Pentru inceput se lasa la marinat carnea intr-un amestec de sos de soia, vin de orez, ulei de susan si amidon de porumb alimentar. Carnea si legumele se gatesc pe rand, separat. La final se adauga toate in wok impreuna cu un sos proaspat si se amesteca in stil stir-fry.
Daca ai frecventat restaurantele asiatice, cu siguranta ai observat in meniu Puiul Kung Pao. Iar daca l-ai incercat, stii ca este o mancare gustoasa, cu accent picant. Iata cat de usor este sa-l gatesti in propria bucatarie. Semnatura acestui preparat o se datoreaza boabelor de piper Sichuan, pe care le gasesti in magazinele alimentare. Acest condiment parfumat nu ofera senzatia de arsura in gura, ci mai degraba o amorteala placuta. Sosul de soia, vinul de orez si uleiul de susan completeaza lista ingredientelor. Adauga arahide sau caju la final, pentru o crusta crocanta . Pentru Kung Pao, puiul nu este prajit in mod traditional, ci este amestecat in stil stir-fry, care reprezinta o metoda mai rapida si mai sanatoasa. Numai in bucataria asiatica poti intalni in aceeasi fafurie gusturile dulce, acrisor, iute si sarat.
Ai nevoie de un piept de pui dezosat, alune simple sau prajite, ardei rosii iuti si uscati, fara seminte, ardei gras rosu, ghimbir proaspat sau macinat, usturoi, ceapa, ulei, soia, zahar, otet, apa. Pentru marinat iti trebuie soia, vin, amidon, apa si ulei. Toate ingredientele pentru marinat se adauga in bolul unde ai pus puiul taiat cubulete. Marinarea se produce la frigider timp de 30 pana la 45 de minute. Ulterior cubuletele de piept de pui marinate se pun in tigaia wok, cu doua linguri de ulei incins. Nu praji, ci amesteca stir-fry pana cand carnea prinde o culoare aurie. Urmeaza legumele, care trebuie rumenite tot in wok prin amestec 2-3 minute continuu, dupa care se adauga toate ingredientele pentru patrunderea aromelor din tigaie. La final se adauga sosul, in timp ce agiti deasupra flacarii timp de 5 minute. Se poate consuma cu garnitura de orez simplu.
Ca să te bucuri de preparatele traditionale asiatice nu trebuie sa mergi neaparat la restaurant, nici sa comanzi la firmele de livrari la domiciliu. Cu cateva ingrediente de baza in casa si putina indemanare, poti sa pregatesti in propria bucatarie retetele preferate.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro