Vorbim despre infertilitate atunci când nu se obține o sarcină după 12 încercări consecutive la momentul ovulației, adică după 12 luni. În timp ce unele cazuri de infertilitate sunt tratate prin vindecarea afecțiunilor care le-a cauzat, altele nu pot fi tratate decât cu medicamente sau cu tehnici de reproducere umană asistată.
Tehnicile de reproducere asistată sunt proceduri medicale prin care se urmărește obținerea unei sarcini, în afara procesului natural. Totuși, procedurile pentru infertilitate nu dau întotdeauna rezultate, deoarece rata de succes este influențată de mai mulți factori, cum ar fi vârsta pacientei, tipul procedurii, calitatea ovulelor sau spermei. Iată care sunt cele mai utilizate tehnici de reproducere umană asistată și cât de eficiente sunt.
Inseminarea intrauterină sau artificială reprezintă o procedură prin care sperma prelucrată în laborator, pentru obținerea unui concentrat de spermatozoizi, este introdusă direct în uter. Procedura se efectuează în timpul ovulației, perioada de maximă fertilitate a femeii. Pacienta este monitorizată medical pentru a identifica această perioadă care poate fi stimulată cu medicamente.
Inseminarea intrauterină se utilizează în cazuri de infertilitate inexplicabilă, infertilitate masculină minoră, probleme de ejaculare, col uterin îngust, probleme de ovulație. Procedura nu se poate utiliza dacă trompele uterine sunt blocate, la menopauză, în cazuri de infertilitate masculină severă sau endometrioză severă.
Pentru un singur ciclu de inseminare artificială, rata de succes variază între 5 și 30%, fiind influențată de o serie de factori (vârsta femeii, cauzele infertilității, calitatea spermei). Rata medie de succes este de 8-10% cu spermă de la partener și de 12-14% cu spermă de la donator.
Fertilizarea în vitro reprezintă o tehnică de reproducere umană asistată prin care fertilizarea se obține în afara organismului feminin. Procedura constă în:
Fertilizarea în vitro este indicată în cazurile de infertilitate masculină severă, endometrioză severă, infertilitate inexplicabilă, trompe uterine blocate și alte afecțiuni ale trompelor uterine, dar și în cazul mamei surogat. Fertilizarea în vitro se poate efectua cu spermă sau ovule de la donatori.
Ca și celelalte tehnici de reproducere asistată, rata de succes depinde de mulți factori. Rata medie de succes este de 30-40%. Rata de succes scade progresiv după vârsta de 35 de ani a partenerei.
Transferul intrafalopian al gameților este o procedură care presupune recoltarea ovulelor și a spermei, combinarea acestora și introducerea lor direct în trompele uterine cu ajutorul unui laparoscop. Fecundarea se produce în organismul femeii, iar implantarea embrionului se efectuează în mod natural în uter. Metoda este indicată în cazuri de endometrioză și infertilitate inexplicabilă.
Rata de succes pentru transferul intrafalopian de gameți este, în medie, de 25-30%.
Transferul intrafalopian al zigoților presupune fertilizarea ovulului în afara organismului feminin și transferul embrionilor în trompele uterine. Practic, metoda este similară cu fertilizarea în vitro, însă transferul nu se face în uter, ci în trompele uterine, urmând ca embrionul să migreze în mod natural către uter și să se implanteze. Nu se efectuează femeilor cu trompele uterine blocate.
Rata medie de succes al transferului intrafalopian de zigoți este de 30%.
Injecția intracitoplasmatică a spermei este o procedură microscopică prin care ovulul matur este injectat cu un singur spermatozoid. Procedura este similară fertilizării în vitro, însă tehnica de fertilizare diferă. Se recoltează mai multe ovule și mai mulți spermatozoizi, iar embrionul cel mai bine dezvoltat în urma fecundării se va implanta în uter. Metoda este utilă în cazuri de infertilitate masculină severă.
Rata de succes a acestei proceduri este, în medie, de 24%.
În concluzie, eficiența tehnicilor de reproducere umană asistată este influențată de mai mulți factori. Discută cu medicul, pentru a afla care este metoda cea mai potrivită pentru tine.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro