Există deja pe piață producători de implanturi dentare care oferă garanție pe viață pentru produsele lor, dar acest lucru înseamnă că doar implantul în sine este garantat, nu și durata de timp pe care acesta o va „petrece” în gura pacientului. Implantul în sine este garantat împotriva defectelor de fabricație și fracturilor, însă nu și sănătatea țesuturilor înconjurătoare. De aceea este important să știți cum să îngrijiți corect implanturile dentare după instalarea lor.
Prima lună după plasarea implantului este cea mai importantă. În acest moment pot apărea posibile complicații după operație, iar respectarea regulilor de igienă vă ajută la evitarea acestora.
Cele mai frecvente probleme sunt:
Urmând recomandările medicului dumneavoastră, aceste probleme pot fi evitate. Este suficient să respectați regulile generale de îngrijire orală.
După operație, comprese reci se aplică pe obraz în fiecare oră timp de 15-20 de minute. Ajută la ameliorarea umflăturii și la reducerea sângerărilor.
Prima masă după intervenția de implant dentar nu trebuie să fie mai devreme de 2-3 ore. În primele trei zile, partea operată nu trebuie deloc încărcată, puteți mânca alimente moi pe partea opusă, cea „sănătoasă”. Mâncarea trebuie să fie moale, la temperatura camerei, și nu acră.
Pe întreaga perioadă postoperatorie, se recomanda clătirile bucale după mese.
Vă puteți clăti gura doar la o zi după operație. Pentru aceasta se pot folosi ape de gură normale sau care conțin clorhexidină pentru efectul dezinfectant. Clătirea trebuie să fie delicată: trebuie să luați soluția în gură și să o țineți pe locul dureros timp de 15 secunde.
Îngrijirea implantului dentar implică spălarea dinților de două ori pe zi, dar în perioada postoperatorie se folosește o perie cu peri moi. Mișcarea la curățarea implanturilor trebuie să fie ușoară; trebuie evitată presiunea asupra suturilor.
Pentru a evita consecințele neplăcute și complicațiile, medicii stomatologi, pe lângă recomandările generale privind igiena orală, sfătuiesc pacienții să respecte o anumită rutină zilnică în termen de o lună sau două după inserarea implanturilor:
Periajul dinților este o procedură de igienă zilnică obligatorie, dar după implantare capătă propriile particularități. Timp de cel puțin 6 luni după intervenția de implant dentar, se utilizează o periuță dentară cu peri moi pentru a nu răni gingiile. Este permisă utilizarea periei electrice după ce s-au îndepărtat suturile.
Acasă, curățarea implanturilor în primele zile după operație se efectuează după fiecare masă. În acest caz, mișcările periei sunt rotative de sus în jos. În primul rând, dinții sunt spălați din exterior, apoi din interior, iar procedura se finalizează prin perierea suprafeței superioare (masticatorii).
Îngrijirea orală la domiciliu după implantare implică utilizarea aței dentare pentru a curăța spatiile interdentare. Spațiul interdentar este, de asemenea, curățat cu perii speciale, care îndepărtează delicat placa de pe părțile laterale ale coroanelor dentare.
Etapa finală este clătirea gurii cu agenți antiseptici. Utilizarea apelor de gură cu clorhexidină se recomandă numai în primele săptămâni după operație.
Procedurile igienice includ și curățarea implanturilor cu un irigator bucal. Acesta este un dispozitiv mecanic, al cărui principiu se bazează pe generarea unui jet de apă cu o presiune reglată. Cu ajutorul unui irigator, puteți nu numai să curățați spațiul interdentar, ci și să masați gingiile, ceea ce va întări țesuturile moi. Această metodă de îngrijire a cavității bucale previne dezvoltarea parodontozei.
În continuare, îngrijirea lucrărilor protetice se reduce la igiena zilnică. O dată la șase luni, este necesar să vizitați un dentist pentru a efectua curățarea profesională a implanturilor dentare.
În cazul pacienților cu implanturi dentare, în clinica stomatologică Omnia Dental , igienizarea profesională include obligatoriu, pe lângă procedurile clasice de detartraj cu ultrasunete supra- și subgingival și air flow, sterilizarea cu laser a țesuturilor moi din jurul implanturilor. Utilizarea laserului dentar este cea mai eficientă metodă de prevenire și/sau tratament al periimplantitei, și nu trebuie să lipsească din ședința de igienizare. La nevoie, se efectuează și injecții cu plasmă sanguină pentru a stimula regenerarea gingiei și atașamentul acesteia de os și implant/bont.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro