Desi cauzele exacte ale Tulburarii de Spectru Autist (TSA) nu sunt cunoscute, simptomele acestei tulburari pot fi ameliorate cu ajutorul terapiei. Terapia ABA nu se adreseaza doar copiilor cu autism, ci si celor care urmeaza o terapie ocupationala. Astfel, urmand terapia ABA, ei vor fi ajutati sa isi dezvolte capacitatile necesare pentru a-si satisface nevoile personale si sa raspunda cerintelor mediului.
Terapia ABA – Applied Behavioral Analysis, sau Analiza Aplicata a Comportamentului – este o tehnica utilizata pentru tratarea copiilor diagnosticati cu Tulburare de Spectru Autist. Initial, terapia ABA a fost un studiu tratament din 1973, dar abia aproape de anii ’90 a cunoscut progrese importante ale aspectelor comportamentale (sociale, comportamentale, educationale, emotionale). Ulterior, a fost dezvoltata si implementata ca metoda de lucru pentru recuperarea copiilor cu TSA.
Pe scurt, metoda ABA presupune un program de invatare menit sa modifice comportamentul copilului cu autism. Desi evolutia are loc progresiv, sistematic si intensiv, obiectivul final al terapiei ABA este integrarea sociala a copilului. Asadar, dependenta de persoanele de ingrijire este diminuata, iar copilul/adultul cu autism va invata sa isi desfasoare activitatile independent.
Recuperarea prin terapia ocupationala are mai multe forme: ergoterapia, luduterapia si terapia educationala. Acestea includ diverse tipuri de activitati in functie de abilitatile cognitive, motorii si de limbaj ale persoanei ce are nevoie de terapia ABA. Cateva tipuri de activitati ce au loc la acest tip de recuperare sunt pictatul, lipitul, cusutul, decupatul si chiar activitati casnice.
Deprinderile motorii si cognitive sunt imbunatatite semnificativ prin terapia ABA. Activitatile sunt placute si distractive pentru pacientul cu autism, copiii invata sa interactioneze cu cei din jur, nu doar cu familia si abilitati precum motricitate fina si grosiera, integrare senzoriala si auto-ingrijire sunt exersate si perfectionate.
Datorita terapiei ABA, creste frecventa comportamentelor dezirabile, in timp ce comportamentele nedorite sunt reduse. Activitatea scolara, relatiile sociale si abilitatile de comunicare sunt vizibil imbunatatite. Abilitatile de limbaj sunt consolidate, in timp ce comportamentele care pot ingreuna invatarea sunt reduse.
Unul dintre cele mai importante beneficii ale analizei aplicate ale comportamentului este castigarea independentei in toate ariile de activitate. Pe langa faptul ca pacientul va dobandi noi achizitii sau abilitati, increderea acestuia in fortele proprii va creste, aducand cu sine un respect crescut fata de propria persoana.
Metoda este eficienta si ofera rezultate pozitive in lucrul cu copiii cu autism, dar si copiilor si/sau adultilor cu diverse alte afectiuni:
In cadrul sedintelor de terapie ABA, terapeutul observa si noteaza comportamentele indezirabile ale pacientului. Ulterior, pe baza unei scheme personalizate, sunt oferite sarcini menite sa imbunatateasca comportamentul copilului/ adultului cu tulburare de spectru autist.
Pentru a motiva pacientul pe durata terapiei ABA, terapeutul ofera recompense si chiar un ajutor minim. Vorbim aici de recomense de natura sociala (pupici, imbratisari, gadilat), alimentara (biscuiti, pufuleti, ciocolata sau orice alt aliment preferat de micul pacient) sau materiala (balonase de sapun, plastilina, etc).
In primul rand, copilul trebuie adus la terapie cat mai repede, preferabil de la o varsta cat mai mica. Astfel, progresul terapiei ABA va fi rapid si recuperarea pe masura. Daca pacientul urmeaza tratament medicamentos, nu se intrerupe fara o consultare prealabila cu medicul curant. Aveti nevoie de un terapeut care sa dea dovada de profesionalism atunci cand se ocupa de recuperarea solicitantului.
De asemenea, cooperarea parintilor este de o importanta vitala, acestia trebuind sa ofere toate informatiile necesare celor care intra in contact cu pacientul. Progresul este sustinut si incurajat sub indrumarea atenta a terapeutului, ale carui indicatii trebuie respectate de-a lungul perioadei in care se realizeaza terapia ABA.
Din pacate, niciun studiu nu este edificator in ceea ce priveste perioada necesara urmarii terapiei ABA. Cu toate acestea, cercetatorii recomanda un numar minim de 25 de ore pe saptamana de interventie comportamentala intensiva pentru autistii cu varsta frageda.
Ca parinti, sunteti indispensabili in procesul de recuperare al copilului, iar studiile demonstreaza ca pacientii ai caror apropiati sunt implicati activ in terapie se redreseaza mult mai repede.
Aveti rabdare, incorporati terapia ABA in stilul de viata al familiei, si performantele copilului dumneavoastra vor creste simtitor!
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro