Gatiti mai repede si mai eficient folosind o plita cu inductie

26 ianuarie 2021
Autor:
Content SEO

Cum funcționează de fapt plitele cu inducție? De ce sunt mai rapide și consumă mai puțină energie? Mai mult ca sigur ca ti-ai pus aceste intrebari deja. De asemenea, aflați ce să luați în considerare atunci când gătiți folosind o plita cu inducție.

Căldura este directionata direct pe partea inferioara a vasului.

Pentru a explica principiul inducției, trebuie sa va ganditi un pic la modul în care funcționează plitele electrice obișnuite. Anume, plăcile acelea rotunde care se incalzezc sunt, de obicei, din fontă, un metal care redirecționează căldura. Vasele sunt astfel încălzite prin conducție. Cu cât fundul oalei sau al tagaii este mai plan, cu atât este mai bun acest transfer de căldură. O caracteristică tipică a inelelor acelea care se incalzesc este că acestea rămân fierbinti si după ce au fost oprite. Chiar si pentru o lungă perioadă de timp de ordinul zecilor de minute.

plită din sticlă ceramică funcționează și prin conducere de căldură dar și prin radiație termică. Zonele de gătit, ochiurile, ating rapid o temperatură ridicată și incalzesc oala sau tigaia destul de bine. Blaturile din sticlă vitroceramică sunt ușor de curățat si destul de stabile cand vine vorba transferul de temperatură. Acestea mențin o căldura reziduala care mai poate fi folosită și după oprirea completa a plitei.

Gatiti mai repede si mai eficient folosind o plita cu inductie

 

Plita cu inductie foloseste un camp electromagnetic si nu risipeste caldura.

În comparație cu plitele electrice și cu plitele ceramice, o plita cu inductie nu funcționează pe principiul bazat pe transferul de căldură. Acest tip de plita, directioneaza căldura care apare ca prin minune datorita camplui electromagnetic direct pe partea inferioara a oalei. Pentru a atinge acest scop, bobinele plate de cupru aflate sub blatul vitroceramic, sunt alimentate cu curent electric și generează un câmp electromagnetic. Oalele și tigăile concepute special pentru plitele cu inductie transformă energia acestui camp direct în căldură. Zonele de gătit (ochiurile) cu inducție rămân reci.

Gatiti mai repede si mai eficient folosind o plita cu inductie

Poti gasi mai multe detalii despre avantajele pe care le aduce o plita cu inductie, aici: https://blogdecasa.ro/plita-cu-inductie/. Dacă comutați nivelul de incalzire al unei plite cu inducție în jos sau în sus, sistemul reacționează imediat și foarte rapid. După ce luați oala sau tigaia de pe sursa de căldură, încălzirea este oprită instantaneu pentru ca acel camp electromagnetic nu se mai formeaza. Vasele de gatit  adecvate pentru plita cu inductie sunt fabricate din material magnetic, cum ar fi oțelul emailat sau fonta. Sau pot fi fabricate din alte metale dar pe margini si la bază trebuie sa aiba un material magnetic. Practic, gătitul cu inducție, aduce marele avantaj ca nu exista energie pierdută. Asta pentru ca toata căldura generată este directionata catre partea inferioara a oalei și nu se transmite direct ci prin camp electromagnetic.

Rezumând, avantajele pe care le are o plita cu inductie:

  • Gătiti totul mai repede
  • Prin inducție puteti găti si daca aveti nevoie de o putere mică
  • Este foarte usor de curatat
  • Utilizarea ei este sigură, deoarece plitele cu inductie nu se încălzesc decat pe ochiurile de gatit

 

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram