Orice copil isi petrece mult timp pe scaun, in fata unui birou. Fie ca este vorba despre teme sau despre joaca, impactul pentru sanatate pe care il are pozitia in sezut poate fi unul foarte mare.
Tocmai de aceea, este bine sa te asiguri ca prichindelul tau sta pe un scaun birou copii construit special pentru el, ca are un birou reglabil pe care sa il poata ajusta in functie de rapiditatea cu care creste si ca are mereu o pozitie corecta.
Exista cateva reguli care contureaza o pozitie corecta: trunchiul trebuie sa stea drept, lipit de spatarul scaunului, talpile trebuie sa fie lipite de sol iar bratul si antebratul trebuie sa formeze un unghi de 90 de grade atunci cand se scrie la tastatura.
In lipsa unei pozitii corecte, exista riscul de a fi afectata coloana vertebrala.
Dintre piesele de mobila pentru copii carora trebuie sa le acorzi atentie maxima, alaturi de birou scaunul este cel mai important. In ceea ce priveste biroul, un birou reglabil, cu dimensiunile corecte isi poate face treaba foarte bine.
La scaun, alegerea este ceva mai complicata. Exista o multime de modele de scaune birou copii, insa nu toate sunt eficiente, chiar daca majoritatea arata bine.
Criteriile pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand achizitionezi un scaun pentru copii sunt urmatoarele:
1. Ergonomia. Un scaun ergonomic copii are capacitatea de a sustine corect greutatea corpului, de a oferi un foarte bun suport lombar si de a putea fi reglat cu usurinta, in asa fel incat sa se adapteze cresterii rapide a celor mici.
2. Inaltimea ajustabila. Atunci cand vine vorba despre scaunele fixe, folosite adesea in salile de curs, nu se poate spune ca sunt potrivite pentru toti copiii. Fiecare copil are particularitati care necesita alte dimensiuni si alta inaltime a scaunului. Un criteriu extrem de important este acela de ajustabilitate pe inaltime. Practic, copilul trebuie sa aiba mereu picioarele pe pamant si genunchii la 90 de grade, iar acest lucru se poate face doar prin reglarea pe inaltime.
3. Suportul pentru coloana vertebrala. Spatarul trebuie sa poata asigura un unghi de 90-110 grade pentru spatele sprijinit de el. In felul acesta, poate asigura o pozitie corecta pentru coloana vertebrala. De asemenea, spatarul scaunului trebuie sa fie suficient de inalt si sa asigure o buna ventilatie pentru spate. Se poate obtine acest lucru printr-un material gaurit, de tip mesh.
4. Sezutul cat mai confortabil. Sezutul trebuie sa fie realizat dintr-o umplutura care sa ofere o doza mare de confort, insa in acelasi timp sa fie ferma. Nu este recomandat un scaun care sa aiba adancimea mai mica de 40 de centimetri.
5. Cotierele. Nu in ultimul rand, scaunul pentru copii trebuie sa aiba cotiere, pentru a putea asigura relaxare pentru brate.
Pe lista cu criterii care conteaza se numara si calitatea materialului ce formeaza structura scaunului ( poate fi din plastic, metal, lemn sau alte materiale mai mult sau mai putin dure ), mobilitatea scaunului si evident, aspectul. De foarte multe ori, primul criteriu asupra caruia isi indreapta atentia atat parintii, cat si copiii, este aspectul. Nu este cel mai important, insa. Un scaun care arata foarte frumos poate sa aiba probleme serioase atunci cand vine vorba despre eficienta sa in asigurarea unei pozitii corecte pentru cel mic.
Pentru mai multe sfaturi si idei de amenajare a camerei copilului: Sporulcasei.ro.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro