Conform studiilor, petrecem, in medie, 26 de ani dormind, dintre care 7 ani ii petrecem, doar, incercand sa adormim. Nu putem trai fara sa dormim. Oricat ne-am stradui sa ramanem treji, corpul induce de la sine starea de somn. Somnul reprezinta o stare fiziologica temporara mediata de creier, care are rolul de a odihni organismul. In timpul somnului, starea de constienta este suprimata, iar functiile organismului sunt incetinite. De asemenea, in timp ce dormim, tesuturile din corp se regenereaza, iar creierul proceseaza informatiile primite in timpul zilei. Practic, somnul ne ajuta sa ne reincarcam bateriile pentru urmatoarea zi.
Insa, cum apare somnul? De ce visam? Ce tulburari de somn exista si cum putem dormi mai bine? Iata, raspunsurile:
Somnul este mediat de creier. Hipotalamusul, o portiune a creierului de marimea unei alune, este principalul centru de control a ritmul somn-veghe. Ritmul somn-veghe sau circadian reprezinta ceasul nostru biologic. Nucleul suprachiasmatic care se afla la nivelul hipotalamusului primeste informatii cu privire la lumina perceputa de ochi, regland, astfel, ritmul circadian. Trunchiul cerebral comunica, pentru coordonarea somnului, cu hipotalamusul. Trunchiul cerebral este implicat si in controlul miscarilor corpului in timpul somnului, astfel incat, sa nu reproducem fizic ceea ce visam.
Talamusul, portiunea care transmite informatii despre simturi catre cortexul cerebral, este inactiv in majoritatea stadiilor somnului. In acest mod, nu mai suntem ancorati in realitate pe timpul somnului. Insa, in timpul stadiului REM, talamusul se activeaza pentru a crea senzatii in timpul viselor. De asemenea, la nivel cerebral, se secreta neurotransmitatorul GABA si hormonul melatonina, care induc aparitia somnului.
Somnul se imparte in mai multe etape:
Acest ciclu se repeta de mai multe ori pe timpul noptii.
In general, petrecem aproximativ 2 ore pe noapte visand. In timpul viselor, creierul proceseaza informatiile si emotiile pe care le-a interceptat de-a lungul zilei. De aceea, este posibil ca visele sa aiba legatura cu evenimentele intamplate in ziua respectiva. Persoanele care sufera de anxietate sau care sunt foarte stresate sunt mai predispuse la cosmaruri. Visele pot fi percepute atat in culori, cat si alb-negru.
Timpul recomandat de somn difera de la o varsta la alta si de la o persoana la alta, astfel:
Desi, creierul este proiectat biologic astfel incat sa controleze eficient toate functiile organismului, pot aparea tulburari, uneori. In ceea ce priveste somnul, exista o serie de tulburari care ne pot afecta, spre exemplu:
Pentru a gestiona insomniile sau a creste calitatea somnului, trebuie sa adopti anumite obiceiuri sanatoase:
Asadar, somnul este un proces complex, coordonat de creier. Daca prezinti tulburari de somn pe care nu le poti controla, mergi la un medic specialist in somnologie.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro