Pompele submersibile sunt concepute pentru pomparea apei din rezervoare cu adâncimea apei sub 8 m. Elementul de lucru al pompelor submersibile este de obicei setul de rotoare cu pale, a căror sarcină este de a crește impulsul lichidului. Tipurile de pompe submersibile funcționează corect o perioadă îndelungată, numai dacă prezintă protecții adecvate, cum ar fi protecția electrică împotriva schimbărilor de tensiune în rețea, împotriva defecțiunilor de fază și împotriva supraîncărcărilor.
În situațiile în care pompele submersibile nu au protecții încorporate, acestea ar trebui achiziționate înainte ca dispozitivul să înceapă să funcționeze. Există pe piață modele de adâncime maximă cu aspirație diferită (sub 8 m, între 8 și 20 m, între 20 și 30 m), astfel încât, înainte de a alege pompe submersibile, ar trebui să iei în considerare adâncimea puțului. Pompele submersibile sunt de obicei controlate de întrerupătoare cu flotor, care sunt conectate la pompă printr-un cablu scurt.
Pompele submersibile sunt dispozitive cu un motor etanș, care sunt coborâte sub nivelul apei, fiind adaptate să funcționeze în apă. Acestea sunt utilizate în principal pentru pomparea și scurgerea apei. Majoritatea modelelor de pompe sunt protejate împotriva funcționării uscate, de exemplu un întrerupător cu flotor, care garantează oprirea automată a pompei, atunci când nivelul apei scade prea mult. Există, de asemenea, pompe submersibile care, în loc de plutitoare, sunt echipate cu sisteme electronice de control mai mult sau mai puțin complexe. Pompele submersibile pot fi împărțite în funcție de scopul lor, și sunt pompe submersibile de ape curate și pompe submersibile de ape murdare.
Pompele submersibile de ape murdare sunt insensibile la contaminarea mixtă. Pot fi folosite pentru a aspira apa și impuritățile din subsolurile inundate și din alte ape. Dispozitivele de acest tip sunt adaptate pentru a face față particulelor solide cu o mărime a bobului de 5 până la 50 mm. La pompele submersibile de ape murdare, producătorul specifică în mod clar diametrul maxim al impurităților. Un tip special sunt pompele submersibile pentru fosele septice, care sunt echipate cu un polizor, care împiedică înfundarea dispozitivului.
Pompele submersibile pot fi împărțite în pompe electrice și de ardere. Pompele electrice sunt mult mai silențioase și practic nu necesită întreținere. Pot fi instalate sub apă și în încăperi închise. Pompele submersibile electrice sunt disponibile cu un motor monofazat sau trifazat. Acestea din urmă sunt mai puternice și mai economice în ceea ce privește consumul de energie.
Atunci când decizi să cumperi o pompă submersibilă, ar trebui să verifici dacă are protecții suplimentare, cum ar fi un întrerupător cu flotor care protejează dispozitivul împotriva funcționării uscate, un întrerupător termic care împiedică supraîncălzirea motorului sau un prefiltru care împiedică blocarea prin prinderea impurităților mai mari.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro