Cum determini ce tip de pompa de caldura este potrivita pentru nevoile tale?

31 martie 2021
Autor:
Content SEO

 

Desi sunt o inventie relativ noua, pompele de caldura incep sa devina din ce in ce mai populare ca alternative, atat pentru incalzirea si racirea caselor, cat si pentru incalzirea apei menajere. Iti putem spune inca  de la inceput ca aceasta optiune este ecologica si automatizata, deci constiinta ta va fi usurata si nici nu iti vei bate capul atat de tare cu mentenanta pompei. 

Totusi, atunci cand achizitionezi o pompa de caldura trebuie sa intelegi ca nu orice model va fi potrivit pentru tine si nevoile tale. Iata cum functioneaza, cate tipuri de pompe de caldura exista si care sunt avantajele asociate cu fiecare. 

Functionarea pompei de caldura

Pe scurt, pompa de caldura functioneaza pe principiul transferului termic cu ajutorul unui agent frigorific trecut prin diverse procese de stare, de exemplu condensare si vaporizare, acelasi principiu ca in cazul aparatului de aer conditionat. Caldura obtinuta in cadrul procesului termic va fi eliberata in locuinta prin sisteme de incalzire, de exemplu prin pereti, pardoseala, calorifere sau ventiloconvectoare. Printre sursele de caldura posibile se numara apa, aerul sau solul. In functie de sursa se clasifica si cele trei tipuri principale de pompe de caldura. 

Tipuri de pompe de caldura

Aer-apa

Prima pe lista este pompa de caldura aer-apa, cea care foloseste aerul din exterior pentru a incalzi locuinta. Acest tip de pompa nu presupune o investitie la fel de mare ca celelalte tipuri, dat fiind faptul ca va prelua caldura direct din aer si nu necesita conexiunea cu o sursa de apa sau forarea terenului. 

Pe langa costul scazut, pompa aer-apa se mai lauda si cu usurinta in conectare la alte sisteme de incalzire deja existente in casa, montare facila, productie de apa calda, capacitati de racire si timp redus de incalzire. In plus, poate fi folosita indiferent de suprafata locuintei.

E adevarat, coeficientul de performanta va depinde de temperatura exterioara si locuinta va trebui izolata pentru a te asigura ca pierderile de caldura vor fi prevenite. 

Apa-apa

Prompa de caldura de tip apa-apa foloseste apa subterana din stratul freatic ca sursa pentru producerea caldurii. Merita notat si faptul ca la fel de bine poate fi folosita si apa din lacuri sau rauri ca surse alternative. Acest tip de pompa va necesita foraje de puturi verticale in scopul pomparii si restitutiei. 

Printre avantajele acestui tip de pompa se numara consumul redus de energie electrica, eficienta sporita, indiferent de temperatura de la exterior, silentiozitatea si compatibilitatea cu sistemele de incalzire pre existente in locuinta. 

Da, necesitatea accesului la o sursa de apa va reprezenta un dezavantaj, la fel ca nevoia unui aviz pentru instalarea ei, cel putin in cazul persoanelor juridice. Nu sunt de ignorat nici costurile asociate cu forajul puturilor si instalarea echipamentelor. In plus, vei avea nevoie de intretinere in ceea ce priveste sursa, adica denisiparea forajelor. 

Sol-apa

Acest tip de pompa va functiona cu ajutorul energiei geotermale, pe baza unui circuit inchis format din pompa de caldura si forajul geotermal, adica colectori verticali sau orizontali, in functie de suprafata de teren existenta si de studiul geodezic realizat. 

Ca avantaje putem mentiona o eficienta ridicata prin mentinerea temperaturii constante, conectarea la diferite sisteme de incalzire din casa, silentiozitatea si posibilitatea de a folosi sistemul si pentru racirea locuintei pe timp de vara. 

E adevarat, investitia initiala va fi ceva mai ridicata si din cauza costurilor mari asociate forajelor geotermale. Si pentru acest tip de pompa persoanele juridice vor necesita o autorizatie de montare. 

Tine cont si de aspecte precum numarul de persoane din locuinta, coeficientul de performanta al pompei si suprafata si modul de compartimentare al locuintei inainte de a lua o decizie finala. 

Link poza: https://drive.google.com/file/d/1ltnOgNtXj-cPsOfMv3oreoNRXLUydt_h/view

 

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram