Este psihoterapia online eficienta? Ce spun cercetatorii

4 iunie 2021
Autor:
Content SEO

Multi romani se confrunta cu probleme mintale din cauza pandemiei provocate de COVID-19.

Oamenii se tem ca isi vor pierde locul de muncă sau ca sunt nevoiti sa se ocupe de copii în timp ce lucrează de acasă. La toate acestea se adauga si frica de contractare a virusului în sine. De asemenea, multe persoane se simt izolate social și singure din cauza cerințelor de distanțare socială, în special oamenii in varsta sau care trăiesc singuri.

Un studiu recent, realizat în țara noastră, arată că 42% dintre români au suferit tulburări psiho-emoționale în timpul pandemiei de COVID-19. Românii sunt mai triști, mai furioși, mult mai anxioși și au un sentiment sporit de singurătate, toate fiind efecte directe ale pandemiei de COVID-19, boala cauzată de virusul SARS-CoV-2.

Studiul preliminar a fost realizat pe aproximativ 2.000 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 28 și 50 de ani.

Ca urmare a acestei creșteri, mai mulți oameni ar putea dori să ia în considerare psihoterapia online. Din cauza cerințelor de distanțare socială, cea mai mare parte a sedintelor de psihoterapie se desfasoara acum online, prin intermediul apelurilor video, mai degrabă decât fata in fata. Cei care iau în considerare acest tip de psihoterapie, precum și persoanele care au mers si anterior la cabinetul unui psiholog, s-ar putea întreba dacă psihoterapia online, numită și teleterapie, este la fel de eficientă ca întâlnirile fata in fata.

Ce spun studiile despre psihoterapia online?

De mai bine de un deceniu se realizeaza cercetari despre psihoterapia online. Rezultatele indica faptul ca psihoterapia online este eficientă pentru tratarea mai multor tulburări mintale și probleme.

Terapia online s-a dovedit a fi la fel de eficientă ca terapia în persoană pentru tratamentul depresiei. Daca discutam în mod specific de terapia cognitivă comportamentală (TCC), cercetările au descoperit că terapia online este la fel de eficientă ca terapia tradițională față în față pentru tratamentul tulburărilor de depresie, panică și anxietate. Tratamentul online cu TCC nu arată nicio diferență semnificativă în ceea ce privește eficacitatea în comparație cu tratamentul în persoană.

În plus, serviciile de psihoterapie online par a fi la fel de eficiente ca și cele fata in fata pentru copii și adolescenți cu tulburări de anxietate și pentru creșterea flexibilitatii la adolescenți. De asemenea, psihoterapia online de familie pentru anumite tulburări prezintă rezultate promițătoare.

Această tendință continuă cu multe populații și diagnostice. Cu toate acestea, pentru a asigura rezultate bune prin psihoterapia online versus psihoterapia in persoana, este esențial pentru un pacient să analizeze cu atentie nivelul de educație și licențierea psihologului.

Ce nu se stie inca despre psihoterapia online?

Majoritatea cercetărilor care compară eficacitatea psihoterapiei online cu terapia în persoană au în vedere in special terapia cognitivă comportamentală. Sunt necesare mai multe cercetări privind eficacitatea comparabilă si a altor forme de terapie. De asemenea, majoritatea cercetărilor se concentrează pe terapie ca tratament pentru anxietate și depresie. Sunt necesare mai multe cercetări privind eficacitatea psihoterapiei online pentru schizofrenie, tulburare bipolară sau alte tipuri de boli mintale. Unii cercetători au avertizat împotriva utilizării terapiei cognitiv comportamentale online pentru tratarea acestor boli mintale mai grave. Cu toate acestea, unele cercetări realizate după ce a început pandemia de coronavirus sugerează că terapiile online ar putea fi utile si pentru tratarea acestor boli mai grave. Pacienții cu boli mintale grave tind să aibă simptome mai severe, intarzie adesea începerea tratamentului sau renunță la tratament. Insa un studiu din 2020 a constatat că psihoterapia online poate ajuta acești pacienți să aiba un acces mai facil la asistența medicală. Studiul a constatat că atunci când a început pandemia de coronavirus, cei cu boli mintale grave erau la fel de dornici ca alții să înceapă terapia pentru prima dată online și au avut tendința de a utiliza mai mult serviciile de terapie online decât altele. Aceste constatări sunt importante deoarece sugerează că psihoterapia online ar putea face serviciile de sănătate mintală mai accesibile pentru pacienții care altfel ar putea întârzia sau renunța la tratament.

Concluzii

Cercetările au descoperit că psihoterapia online poate fi eficientă în tratarea anxietății, depresiei și traumei. Nu există nicio diferență în ceea ce privește satisfacția pacientului, indiferent dacă terapia este online sau fata in fata, iar pentru oricare metodă de tratament, rezultatele sunt mai bune cu cât se participă la mai multe sesiuni. Dacă sunteți interesat să găsiți un psiholog, puteți apela la Cristian Munteanu, un psihoterapeut cu 10 ani de experienta in domeniu.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram