Cum au Evoluat Solutiile de Energie Regenerabila in Timp?

17 iunie 2021
Autor:
Atelierul de Creatii Digitale

Istoria energiei regenerabile incepe cu mult inainte de inventarea primelor panouri fotovoltaice si inca are foarte multi pasi de parcurs pana cand va deveni o solutie pentru majoritatea utilizatorilor la nivel global. Partea buna insa este ca deja oricine doreste sa investeasca intr-un sistem fotovoltaic o poate face, cu minim de efort financiar, avand destule optiuni la indemana. Insa intelegerea unui astfel de sistem trebuie sa stea la baza alegerii sale inainte de toate.

De-a lungul istoriei exista numeroase exemple de culturi are au folosit tot ceea ce natura are de oferit pentru a-si imbunatatii viata. Fie ca este vorba de primele mori de vant, care foloseau puterea curentilor de aer pentru a macina cerealele sau pentru a scoate si transporta apa, fie de folosirea puterii apei pentru a pune in miscare diverse angrenaje folosite de obicei in agricultura, oamenii au avut dintotdeauna o fascinatie pentru surse de energie regenerabila. Desigur, a trecut mult timp de la simplele mori de vant pana la sistemele complexe folosite astazi, insa fascinatia descoperirii a noi surse de energie si a dezvoltarii tehnologiei utilizarii acestora a ramas aceeasi. Tocmai pentru a intelege aceasta curiozitate a oamenilor pentru noi solutii la permanenta „criza energetica” este important de vazut in istorie care au fost momentele cele mai importante si de inteles cum au dus acestea la realizarile actuale.

Cum Au Aparut Primele Panouri Fotovoltaice?

Primele panouri fotovoltaice, spre exemplu, au fost patentate in 1883 de catre Charles Fritts. Acesta a creat prima celula fotovoltaica folosind seleniu acoperit cu un strat foarte subtire de aur. Desigur, este o mare diferenta intre ce a facut Fritts si cum se construiesc in ziua de azi panouri fotovoltaice, insa acela a fost un prim pas si a dus la observarea unui curent continuu, constant si de o forta considerabila. Desi avea o rata de conversie de doar 1-2%, in comparatie cu panourile dintr-un sistem fotovoltaic modern care opereaza la o rata de conversie de 15-20%, acesta a fost primul pas spre obtinerea unor celule fotovoltaice functionale, capabile sa fie folosite in aproape orice imprejurare.

Dupa doar cativa ani, in 1888, au existat noi progrese spre crearea unui sistem fotovoltaic adevarat. Edward Weston a obtinut doua patente pentru inventiile lui, o celula care sa capteze caldura soarelui si o termopila care transforma acea caldura in energie electrica. Ansamblul acestor doua elemente formeaza primul sistem fotovoltaic inregistrat din istorie si a fost un alt mare pas facut pe drumul spre obtinerea de energie regenerabila, fara a folosi metode clasice de exploatare a combustibililor.

De atunci au mai existat multe progrese. In primul rand, tehnologia desi exista trebuia sa fie adaptata astfel incat sa poata fi utilizata in siguranta de populatia generala. Astfel, una din primele imbunatatiri aduse sistemului a fost aceea de stabilizare a curentului electric produs si asigurarea distributiei acestuia. Un alt pas ce a fost facut prin multe experimentari de-a lungul anilor a fost inlocuirea materialelor folosite la confectionarea panourilor cu altele mai ieftine, care sa scada astfel costurile totale ale sistemului, si care sa poata fi folosite in productia de masa. Astfel s-a ajuns ca panourile folosite in sistemele fotovoltaice actuale sa aiba un continut marit de elemente de plastic sau derivati ai acestuia, tocmai pentru a le face mai accesibile tuturor potentialilor clienti si pentru a le reduce greutatea si a le face mai usor manevrabile.

Care Este Viitorul Energiei Solare?

In prezent exista numeroase corporatii la nivel global care investesc masiv in cercetarea si dezvoltarea noilor generatii de sisteme care utilizeaza soarele pentru a produce energie electrica. Scopul acestora este dezvoltarea unor sisteme care sa permita oricui sa devina independent fata de sistemele publice de productie si distributie de energie electrica. Una din metodele prin care se incearca ajungerea la acest lucru este folosirea unor noi materiale sintetice, cu o durata de viata mult mai lunga decat cele actuale, care sa produca mult mai multa energie. Unul din aceste noi materiale, care ar putea revolutiona industria energiei regenerabile este grafenul.

Descoperit in 2004 la Universitatea din Manchester acesta si-a gasit numeroase aplicatii de-a lungul timpului, de la industria componentelor IT si pana la cea aerospatiala. In ultimii ani tot mai multi cercetatori au experimentat utilizarea grafenului pentru obtinerea energiei electrice solare. Rezultatele sunt mai mult decat imbucuratoare. Folosirea grafenului are si alte avantaje in afara de sporirea capacitatii de productie a unui panou. Acesta face ca panourile in care este folosit sa isi reduca simtitor dimensiunile, facandu-le mai subtiri, mai usoare si chiar mai flexibile, fara a exista riscul vreunor defectiuni.

Cel de-al doilea front pe care cercetatorii avanseaza in ceea ce priveste energia solara a viitorului sunt conductorii folositi in sistemele de producere a energiei. Acestia trebuie sa fie realizati din materiale foarte rezistente, pentru a putea rezista tuturor situatiilor atmosferice, dar in acelasi timp trebuie sa nu aiba pierderi prea mari pentru a nu afecta buna functionare a sistemului. De aceea, de cele mai multe ori sunt folosite metale pretioase, precum aurul, sau sintetice dezvoltate special pentru a putea rezista intemperiilor si unei exploatari indelungate. Miza cercetarii in acest domeniu este realizarea unor panouri care sa nu mai necesite conectori pentru a transfera energia creata. Astfel de propuneri exista deja din partea unor prestigioase centre de cercetare, insa un sistem cu totul independent de conectori nu este inca disponibil pe piata.

Unde Se Pot Gasi Cele Mai Bune Solutii Pentru Energie Regenerabila In Prezent?

Exista numeroase companii si firme pe piata din Romania si din afara care ofera numeroase solutii pentru oricine este interesat de un sistem cu panouri pentru producerea energiei electrice cu ajutorul soarelui. Insa gasirea celei mai bune variante este ceva ce tine mai mult de preferintele fiecarui client, decat de indeplinirea unui numar de criterii. Cu toate acestea, exista anumite aspecte care pot ajuta pe oricine in a lua o decizie corecta. Un prim astfel de aspect se refera la brandurile pe care firma le distribuie. Firme precum Solarx lucreaza cu branduri de top din aceasta industrie, printre care Fronius, Huawei, LG si altele. De asemenea, reprezentantii firmei sunt special pregatiti pentru a putea ajuta pe oricine cu orice fel de problema legata de sistemele de la brandurile partenere.

Un alt aspect important atunci cand trebuie aleasa o firma care comercializeaza solutii pentru energie solara este pretul. Nu intotdeauna cel mai scump produs este si cel mai bun. Insa trebuie intotdeauna tinut cont de raportul calitate-pret. Solutiile oferite de firme precum Solarx sunt foarte cautate de clienti din intreaga tara. Asta deoarece acestea pot fi ajustate astfel incat sa se incadreze atat in bugetul disponibil al clientului cat si in standardele lui de calitate.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram