Sindromul de tunel carpian (STC) apare atunci cand nervul median din tunelul carpian, situat in incheietura mainii, este comprimat. Deoarece este o afectiune a mainii destul de comuna in zilele noastre, multi oameni o cunosc. Dar in jurul sindromului de tunel carpian se invart atat informatii corecte, cat si informatii false sau care au doar un sambure de adevar.
In randurile ce urmeaza vom examina cele mai des intalnite mituri despre aceasta afectiune.
Mit: Orice durere sau furnicaturi in maini reprezinta un semn al sindromului de tunel carpian.
Adevar: La primele semne de durere, amorteala sau furnicaturi in mana, cei mai multi oameni se gandesc automat la STC, mai ales daca folosesc computerul in cea mai mare parte a zilei. Dar acest lucru nu este neaparat adevarat. Sindromul de tunel carpian are, intr-adevar, simptome precum furnicaturi si amorteala, insa acestea sunt prezente doar in degetul mare, aratator, mijlociu si in degetul inelar, nu si in degetul mic. De asemenea, trebuie stiut ca durerea specifica STC este mai intensa noaptea.
Mit: Doar persoanele care lucreaza intr-o fabrica si cele care folosesc computerul toata ziua sufera de sindrom de tunel carpian.
Adevar: Conditiile legate de munca ce implica niveluri ridicate de vibratie mana-brat sau forta a mainii sunt asociate cu un risc mai mare de a dezvolta aceasta afectiune. Cu toate acestea, nu exista dovezi clinice care sa indice o legatura directa intre aceasta cauza si boala de compresie a nervului median.
Mit: Singura modalitate de a ameliora durerea specifica sindromului de tunel carpian este operatia.
Adevar: In stadiu mediu sau avansat, afectiunea mai poate fi tratata doar prin interventie chirurgicala, aceasta constand in eliberarea sau decompresia nervului median din canalul carpian. Din pacate, cei mai multi pacienti ajung tardiv la doctor, iar atunci operatia este singura optiune. Daca, insa, sindromul de tunel carpian este diagnosticat atunci cand se afla in stadiu de inceput, poate fi ameliorat prin metode nechirurgicale, acestea incluzand:
odihnirea incheieturii mainii evitand miscarile repetitive;
purtarea unei orteze care imobilizeaza incheietura mainii in pozitie functionala;
injectarea unor substante antiinflamatoare (corticosteroizi);
fiziokinetoterapia.
De stiut, insa, ca metodele nechirurgicale de tratament nu elimina compresia, ci doar amelioreaza simptomele afectiunii, avand asadar efecte temporare. Singurul tratament eficient al sindromului de tunel carpian, care inlatura banda compresiva, ramane interventia chirurgicala.
Mit: Operatia pentru sindromul de tunel carpian poate fi ineficienta.
Adevar: Operatia pentru sindromul de tunel carpian este o procedura obisnuita si foarte eficienta, cu o rata de succes clinic raportata la 90%. Majoritatea pacientilor au parte de o recuperare completa, cu indepartarea tuturor simptomelor deranjante si cu functia mainii in totalitate restabilita.
Mit: Operatia pentru sindromul de tunel carpian necesita o recuperare de lunga durata.
Adevar: Multi oameni nu vor sa ia in considerare interventia chirurgicala pentru tratarea STC, deoarece se tem ca nu o sa isi poata folosi mana o vreme indelungata. Dar perioada de recuperare in urma eliberarii tunelului carpian poate fi relativ rapida; utilizarea usoara non-repetitiva a mainii este permisa dupa aproximativ doua saptamani, imediat dupa indepartarea bandajului.
Daca suferi de sindrumul de tunel carpian, domnul doctor Vladislav Gyebnar de la Bestetic te ajuta sa scapi de durerile de mana si sa te recuperezi cat se poate de repede.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro