Cu totii purtam sosete . De cele mai multe ori acestea trec neobservate, deoarece sun discrete, se incalta aproape instinctiv in fiecare dimineata si sunt ascunse in incaltaminte. Uneori insa, sosetele pot crea un adevarat spectacol vizual, dat fiind faptul ca pot fi foarte colorate si deosebite.
Desi toata lumea le poarta zilnic, putini sunt cei care stiu care este istoria sosetelor. Cand si de ce au aparut?
Cea mai veche pereche de sosete a fost purtata in Grecia si era realizata din par de animale. Aceasta a ramas in istorie datorita poetului Hesoidon, care a scris despre ea in secolul VIII inainte de Hristos. In acea perioada, sosetele erau purtate strict pentru a oferi caldura picioarelor.
Din secolul II, romanii au inceput sa poarte sosete facute din benzi de piele sau diverse tesaturi. Pana in secolul XX insa, sosetele au fost o raritate. Doar persoanele instarite isi permiteau sa poarte o astfel de piesa vestimentara. De la inceputul anilor 1900 insa, acestea au ajuns sa fie produse in mod industrial, ceea ce le-a facut foarte apreciate in intreaga lume. Evolutia sosetelor a cunoscut un nou avant in 1938, atunci cand tesatura de nylon a fost dezvoltata si a inceput sa fie amestecata cu bumbac sau alte textile.
Astazi sosetele sunt realizate din foarte multe tipuri de materiale: poliester, spandex, poliamida, acril, etc si pot avea mai multe roluri:
Dupa 1938, sosetele au inceput sa fie extrem de diversificate, atat din punct de vedere al culorilor, cat si din punct de vedere al formelor. Au aparut sosete dedicate exclusiv femeilor, sosete dedicate exclusiv barbatilor sau sosete unisex iar modelele folosite au inceput sa fie extrem de diversificate.
Sosetele sunt, fara doar si poate, o piesa vestimentara indispensabila in societatea moderna. Tocmai de aceea, chiar daca astazi sunt extrem de ieftine si accesibile, este bine sa te gandesti la modul in care au evoluat si sa apreciezi doza de confort pe care ti-o ofera.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro