Fiind apreciata de multe persoane, muzica populara este ceva pe care fiecare dintre noi o indragim. Probabil ca si voi ati crescut cu sunetele muzicii populare si cel mai sigur ati auzit-o la o petrecere, la radio, televizor si chiar si online. Acest gen de muzica este ascultat de multi, fiind o modalitate excelenta de a va bucura de un moment frumos din viata voastra.
Acest gen a aparut de mult timp, el fiind ascultat si in ziua de azi. Muzica populara a aparut asadar in prima jumatate a secolului XX, ea reprezentand un amestec intre lumea din zonele rurale si realitatea social-politica a vremurilor. De asemenea, ea iese in evidenta si prin instrumentele specifice folosite. Acest gen de muzica nu este caracteristic doar Romaniei, acesta aparand in toate tarile din Balcani, dar si fostul bloc rasaritean.
Daca in tara noastra muzica populara este cunoscuta exact sub acest nume, in alte tari, ea poarta denumirea de muzica traditionala, lautareasca, usoara sau folk. Ea este destul de diferita totusi de folclorul muzical din mai multe privinte. Genul difera si in functie de asezarea geografica unde se interpreteaza. Zonele din tara mai vestice au preluat si influente vestice in ceea ce priveste muzica populara. In acelasi timp, in zonele estice, in formarea muzicii populare au ajuns in special influentele slave, bizantine, dar si tucesti.
Cateva dintre caracteristicile cele mai comune ale muzicii populare sunt stilul melodiei, precum si modul de a canta. De asemenea, muzica populara se mai diferentiaza si prin ansamblurile care produc acest tip de cantece, precum si prin alte caracteristici. In ceea ce priveste sunetul, muzica populara include atat instrumentisti, cat si vocalisti. Cantaretii au un stil vocal emfatic, dar si marcat de figuri tehnice. Fluieratul artistic este una dintre caracteristicile muzicii populare.
Instrumentistii pot fi si organizati in tarafuri, ansambluri sau orchestre, ei cantand dupa note o melodie sau pot chiar si improviza pe loc. Abilitatea aceasta de a crea spontan depinde mult si de instrument, dar si de interactiunea cu solistul vocal. Cele mai cunoscute instrumente folosite in muzica populara sunt contrabasul, tambalul, chitara acustica, precum si acordeonul. Piesele mai lente sunt cele care se folosesc de pian, in timp ce acordeonul si chitara sunt folosite pentru diverse acorduri. Artistii mai folosesc si vioara sau violoncelul in creatiile lor.
Muzica populara din tara noastra s-a extins in functie de regiune. Se pune foarte mult accentul pe percutie, fiind recunoscute influentele din stilul traditional din Balcani sau chiar din Turcia. Ca instrumente, predominanta este vioara si tambalul. Muzica populara din Banat este caracterizata in special prin vioara, aceasta avand influente unguresti. Muzica popualra din Bucovina se foloseste de cobza si tilinca, iar muzica popualra din Crisana este caracterizata prin viori. In Dobrogea, muzica populara este influentata de ritmurile din Balcani si de cele din Turcia, in aceasta zona fiind numeroase minoritati care au avut si ele un aport asupra muzicii din zona. Muzica populara este una pe placul tuturor persoanelor iubitoare de frumos. Mai multe detalii pe: https://muzica-populara.tv/
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro