Cand este nevoie de transportul marfii frigorifice, oamenii apeleaza la firme specializate, care dispun de toate conditiile necesare, astfel incat produsele respective (peste congelat, carne proaspata, produse lactate, oua, fructe, legume etc.) sa ajunga in cele mai bune conditii la destinatie.
Transportul frigorific este recomandat in special in cazul produselor alimentare care necesita pastrare la rece sau la temperaturi sub limita inghetului. In functie de calea pe care se realizeaza aceste transporturi care utilizeaza instalatii frigorifice, exista urmatoarele categorii de transportori: naval, feroviar (pe calea ferata), pe calea aeriana sau auto.
Transportatorii trebuie sa fie atenti la mai multe cerinte, pentru a putea transporta marfa in siguranta si in conditii optime, dintre care cele mai importante sunt acestea:
Pentru a putea pune la punct si a respecta toate aceste conditii si pentru a fi in permanenta in acord cu solicitarile clientilor, firmele de transport frigorific fac investitii constante in parcul auto si in mentenanta vehiculelor, iar toate aceste cheltuieli se reflecta in tarifele practicate pentru un kilometru de transport frigorific.
In functie de sistemul de racire, mijloacele de transport de acest tip pot fi impartite astfel: izoterme (care nu au sistem de racire), refrigerente (au o sursa de frig, dar nu au o instalatie frigorifica, adica gheata, agenti criogenici sau CO2 solid) si frigorifice, care sunt echipate cu o instalatie frigorifica. In izolatiile frigorifice, cele mai utilizate materiale sunt: pluta, velitul, spuma de clorura de vinil, polistirenul expandat sau spuma de poliuretan,.
Pretul transportului frigorific este influentat de mai multi factori:
Un lucru foarte important in cazul transportului frigorific este acela de a nu se intrerupe lantul de racire. Astfel ca, indiferent de conditiile in care se desfasoara deplasarea, fie ca este iarna sau mijlocul verii, marfa trebuie sa dispuna de temperaturile necesare. In acest sens, izolatia masinii trebuie sa fie una superioara, pentru a face fata tuturor cerintelor si a putea asigura rapid si in orice situatie temperatura de refrigerare sau congelare. Unele vehicule sunt dotate chiar si cu senzori in fiecare incinta, pentru a putea monitoriza temperatura in fiecare compartiment.
Luand in calcul toti acesti factori, este evident ca pretul este diferit de la caz la caz, astfel ca unul minim poate fi de 5 lei pe kilometru, dar valoarea este una estimativa si difera de la transportator la transportator si de la caz la caz. Pentru a afla toate detaliile despre costurile unui transport frigorific, persoanele interesate trebuie sa ia legatura cu transportatorul. In acest fel, vor fi informate direct de la sursa despre tarife si despre factorii care le influenteaza.
In concluzie, nu exista un pret fix, general valabil, al transportului frigorific, acesta fiind influentat de mai multi factori, de la volumul marfii, pana la distanta care trebuie parcursa, fie ca este pe teritoriul Romaniei sau in afara. Astfel, firmele specializate calculeaza pretul in functie de conditiile pe care le pun la dispozitie si de cerintele speciale ale clientilor.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro