Ce înseamnă când serverul este căzut?

15 decembrie 2021
Autor:
DigitalUp

În on-line sau în offline se poate întâmpla ca un server „să cadă”, să aibă anumite probleme şi să nu mai poate funcţiona în parametri optimi. Când serverul este căzut toţi clienţii care accesau datele de pe serverul respectiv, fişiere nu vor mai primi un răspuns la cererea lor. Responsabilitatea serverului este să servească clientul. Clienţii conectaţi la servere primesc mereu toate informaţiile şi datele de care au nevoie. Când serverele „cad” în loc să primească datele cerute apare mesajul Server Not Found, Serverul nu răspunde. În termeni simpli, serverul căzut poate să nu funcţioneze deloc, a avut o eroare, nu mai este alimentat cu energie electrică sau nu se poate conecta la reţea.

Alimentare întreruptă şi componente hardware cu probleme

Ca să înţelegeţi ce efecte are un server căzut vă puteţi gândi la accesarea unei pagini web oarecare. Browserul transmite o cerere către server, vrea fişierele necesare pentru afişare şi navigare pe site, dar serverul nu poate onora cererea. Cererea pleacă de la browser, dar nu ajunge practic să aibă şi o finalitate. Se întoarce doar o eroare şi o pagină corespunzătoare erorii în care userul e anunţat că serverul e picat sau că e temporar indisponibil.

Cea mai frecventă problemă este cea legată de alimentarea cu energie electrică. Un cablu este scos din priză, nu mai avem alimentare în toată clădirea, un cablu are un scurtcircuit şi întrerupe brusc alimentarea. Dar poate fi foarte bine o probleme de reţea, pot să apară la client sau la server, undeva la mijloc între client şi server. Se vor verifica toate conexiunile şi cablurile de reţea pentru a se evalua cauzele care au dus la „căderea” serverului.

O componentă hardware a cedat şi serverul nu are cum să mai funcţioneze, sistemul de operare are erori, este virusat şi are nevoie de un reboot, poate de instalare, şi iarăşi avem serverul căzut. De aceea, pentru a preîntâmpina problemele pe partea de hardware, este important ca firmele să cumpere servere refurbished sau noi, și nu second-hand, astfel parte de produse cu o durata de viață mai îndelungată.

Uneori şi aplicaţiile care servesc clientul pot să aibă erori, să nu funcţioneze corect, nu mai au resurse suficient de multe la dispoziţie, bazele de date sunt corupte etc.

Atacuri DOS şi configurări greşite, alte cauze ale serverelor „căzute”

În cazurile cele mai grave asistăm la un atac DOS, în care nu ai cum să ai acces la server pentru că alt user tine sistemul ocupat. Aplicaţiile pot să creeze foarte multe cereri şi serverul nu mai face faţă să le răspundă în timp util, e copleşit. Traficul prea mare într-un interval de timp scurt duce la căderea serverului şi la probleme cu serverele, la fel şi viruşi şi troieni care încarcă prea mult sistemul şi îi consumă toate resursele.

Şi configurarea greşită, erori de configurare pot să ducă la imposibilitatea accesării serverului de către client. Serverul e live, dar clientul îl vede ca fiind căzut pentru că nu are deloc acces la el, nu i se permite accesul din varii motive.

Serverul căzut nu e o problemă majoră dacă ştim exact ce a cauzat căderea. Se remediază imediat orice problemă cu ajutorul departamentului tehnic. Căderea serverului devine problemă majoră când nu ştii exact cauza şi se repetă de foarte multe ori într-un timp scurt, când nimic nu funcţionează, deşi se încearcă revenirea la o parametrii optimi dinainte de cădere.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram