Organizezi o masa festiva in familie? Iata de ce ar trebui sa tii cont

17 decembrie 2021
Autor:
Content SEO

Spre deosebire de o cina in familie, o masa festiva marcheaza un eveniment special, care trebuie sarbatorit cum se cuvine. Chiar daca invitatii sunt persoane apropiate, care fac parte din familie, nu trebuie sa faci rabat de la protocolul pe care il impune un astfel de eveniment. Daca nu stii prea bine cum sa procedezi, iti venim in ajutor cu sfaturi organizatorice, pe care te invitam sa le parcurgi in cele ce urmeaza.

Atmosfera in ton cu evenimentul

In primul rand, trebuie sa tii cont de specificul evenimentului caruia i se datoreaza masa festiva si de aici sa plece toate celelalte pregatiri specifice. De exemplu, daca este vorba despre masa de Craciun, atmosfera trebuie sa fie una calda, intima si linistita, numai buna pentru a petrece aceasta sarbatoare in familie. Pe de alta parte, o masa de Revelion trebuie se desfasoare intr-o atmosfera vesela si destinsa, iar o aniversare trebuie sa aiba o tematica adaptata sarbatoritului. De asemenea, tine cont si de varsta invitatilor, organizand evenimentul astfel incat fiecare sa se simta bine. 

Aranjarea mesei

Inutil de precizat ca la un astfel de eveniment, fata de masa trebuie sa fie impecabila, dar este foarte important si modul in care aranjezi vesela si tacamurile. La capitolul vesela, in dreptul fiecarui invitat se asaza mai intai o farfurie intinsa, care joaca rolul de farfurie de suport, pe care nu vei servi niciun fel de mancare. Peste aceasta se asaza mai intai o farfurie pentru antreu, urmand apoi ca farfuriile sa fie schimbate pe parcurs, odata cu fiecare fel de mancare.

Alaturi de farfurii, in stanga se pun furculitele, in timp ce in dreapta, cutitele si lingurile, toate perfect aliniate cu farfuria suport. Tot in dreapta, deasupra cutitelor, trebuie sa stea paharele, care trebuie sa fie in numar de trei: unul pentru apa sau suc, unul pentru vin alb si un altul pentru vin rosu.

Alegerea meniului

Meniul clasic pentru o masa festiva este alcatuit din antreu, felul unu, felul doi si desert, dar il poti diversifica daca vrei sa-ti rasfeti invitatii cu mai multe feluri.

In alegerea meniului, trebuie sa tii cont de preferintele invitatilor dar si de eventualele nevoi speciale pe care unii dintre ei le au. De exemplu, pot fi persoane alergice la anumite ingrediente sau cu diferite intolerante alimentare, iar in acest caz trebuie sa eviti alimentele care le-ar putea face rau.

De obicei, astfel de mese festive au loc seara asa ca e bine sa te axezi pe feluri  mai usoare, potrivite pentru cina. Poti incerca in acest sens reteta de piept de pui cu crusta de pesmet de la Transavia, usor si rapid de preparat.

Lista invitatilor

Ai mare grija cand faci lista de invitati, pentru ca nu cumva sa te pomenesti ca ai chemat mai multe persoane decat iti permite spatiul. Asadar, mai intai trebuie sa stabilesti care este numarul maxim de participanti pe care ii poti gazdui la masa, iar daca spatiul este prea mic pentru cate persoane ai vrea sa inviti cauta solutii sa gasesti loc pentru toata lumea. De asemenea, asigura-te ca seturile de vesela si tacamuri sunt suficiente pentru toti invitatii, pentru ca nu da bine deloc sa pui pe masa farfurii diferite ca model.

Daca este vorba despre un revelion sau de o aniversare, tine cont de faptul ca oamenii vor dori sa se si „desfasoare“, nu doar sa stea la masa; in acest caz, trebuie sa te asiguri ca exista suficient loc si pentru dans.

Nu in ultimul rand, nu uita sa iti alegi si o tinuta adecvata evenimentului, un dress code fiind obligatoriu, chiar daca vei face naveta intre bucatarie si livingul unde sunt invitatii la masa.  

 

 

 

 

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram