Dacă ai de gând să urmezi un tratament ortodontic sau îți dorești să afli mai multe despre procesul unei astfel de soluții menite să-ți ofere un zâmbet frumos, este bine să cunoști etapele tratamentului pe care trebuie să-l parcurgi.
Prima etapă o reprezintă o consultație cu scop informativ, în care medicul ortodont îți va identifica situația inițială, posibila cauza a anomaliei și îți va spune când este perioada optimă de începere a tratamentului ortodontic. Această vizită va decurge mai mult ca o etapă de “cunoaștere”, unde medicul ortodont va face cunoștința cu istoricul tău medical și suplimentar e posibil să fie necesare radiografii și fotografii intra și extraorale pentru realizarea planului de tratament.
Urmează pregătirea pentru tratamentul ortodontic iar în funcție de complexitatea cazului tău, medicul ortodont îți va efectua câteva examinări care îi vor permite, printre altele, să determine exact ce mișcări dentare vor trebui efectuate. Aceasta include realizarea de amprente, posibile radiografii suplimentare și realizarea de fotografii care îl vor ghida în stabilirea diagnosticului și realizarea tratamentului ortodontic. Această întâlnire îi permite, de asemenea, să vadă dacă o intervenție (cum ar fi o extracție dentară, alungire coronariană etc.) este necesară.
După ce amprentele au fost luate și toate investigațiile necesare au fost efectuate, medicul ortodont îți va explica diagnosticul medical, planul de tratament pentru situația ta, îți va face cunoștința cu tipurile de aparat dentar, costurile acestora, eventualele riscuri și durata aproximativa a întregului tratament ortodontic.
Aplicarea aparatului durează aproximativ o oră și nu este o oprațiune dureroasă. Odată aplicat aparatul dentar, medicul ortodont te va înștiința cu privire la ce urmează să simți deoarece pot să apară ușoare dureri sau sensibilități a dinților după 48/72 de ore de la aplicarea aparatului dentar. Tot în această etapă îți va oferi câteva sfaturi privind igiena orală și întreținerea aparatului dentar (eventuale alimente pe care să le eviți sau cu care să fi mai atent).
Urmează o perioadă de urmărire mai mult sau mai puțin lungă, în funcție de importanța corecțiilor care trebuie făcute, timp în care vei vizita medicul ortodont o dată pe lună (acest interval de timp este unul aproximativ, medicul tău ortodont va decide perioada de timp dintre activări, în funcție de situația ta) pentru activarea aparatului dentar, iar în funcție de tipul aparatului de exemplu în cazul celui metalic și uneori schimbarea arcului și a elasticelor.
În aceasta etapă este foarte importantă colaborarea dintre pacient și medicul ortodont. Pentru ca apariția rezultatului final să nu se prelungească este esențial ca pacientul să respecte programările de activare stabilite de medicul ortodont.
La finalul tratamentului ortodontic, când ai ajuns la zâmbetul dorit, are loc îndepărtarea aparatului dentar. Aceasta nu este dureroasă, iar în urma acesteia dinții sunt curățati de materialul de colaj putându-se efectua și un periaj profesional.
După îndepărtarea aparatului dentar, pentru a menține zâmbetul dorit pe care l-ai obținut este necesară purtarea de aparate de contenție transparente (gutiere) care să împiedice dinții să să se deplaseze la locul inițial.
Aceasta este ultima etapă a tratamentului tău ortodontic iar după 3-4 luni de purtare a gutierelor, vei reveni la medicul tău ortodont care va stabili dacă mai este sau nu necesar să le porți.
Afla mai multe despre tratamentul ortodontic pe https://ortoimplant.ro
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro