Top 4 cele mai eficiente soluții pentru îngrijirea culturilor agricole

1 aprilie 2022
Autor:
Content SEO

Culturile agricole au nevoie de o serie de tratamente care se aplică pe tot parcursul perioadei de dezvoltate, pentru a fi protejate împotriva bolilor, a dăunătorilor și a buruienilor care pot sufoca plantele.

Aceste tratamente se bazează pe diferite soluții care se aplică în diferite stadii ale culturilor, începând cu etapa premergătoare însămânțării. În cele ce urmează, îți vom arăta care sunt aceste soluții și care este rolul lor în protecția plantelor de cultură.

Tratamentele pentru semințe

Așa cum e lesne de înțeles, este vorba despre soluții care se folosesc pentru stropirea semințelor înainte de momentul însămânțării. Rolul lor este acela de a conferi mai multă rezistență semințelor în perioada de germinare, de a stimula creșterea plantelor și de a le face pe acestea mai rezistente în fața atacurilor dăunătorilor și agenților patogeni care provoacă boli.

Semințele se stropesc și se lasă apoi la uscat în condiții optime, timp în care absorb substanțele conținute în soluțiile respective. După ce s-au uscat, semințele trebuie plantate în cel mai scurt timp și în nici un caz nu vor fi folosite în alte scopuri cum ar fi hrana oamenilor sau animalelor. De asemenea, mai trebuie să reții faptul că tratamentele își pierd eficiența dacă semințele nu sunt plantate în sezonul imediat următor.

Erbicidele

Soluțiile din această categorie sunt folosite pentru combaterea buruienilor, care sunt plante ce răsar spontan pe terenurile agricole și au un ritm de dezvoltare mai rapid decât cel al plantelor de cultură. Apariția buruienilor trebuie prevenită și combătută, iar pentru aceasta ai nevoie de erbicide. În funcție de perioada în care se administrează, acestea sunt preemergente și postemergente, iar în funcție de modul de acțiune, sunt totale și selective.

Erbicidele preemergente au rolul de a preveni apariția buruienilor, aplicându-se pe terenul uscat și pătrunzând în sol, unde sunt absorbite de semințele buruienilor. Substanțele conținute vor opri semințele din germinare, prevenind astfel apariția buruienilor. Erbicidele postemergente se aplică în cazul în care buruienile au apărut, având rolul de la le distruge. Se aplică direct pe suprafața plantelor, iar după ce sunt absorbite inhibă procesul de fotosinteză, ceea ce va duce la moartea buruienilor.

Pentru tratarea culturilor se folosesc erbicide selective, care atacă doar buruienile și nu afectează plantele cultivate. Erbicidele totale nu fac distincție între plante de cultură și buruieni, distrugând orice urmă de vegetație.

Insecticidele

Fiecare tip de cultură este expus atacurilor dăunătorilor, iar cele mai mari pagube le provoacă insectele. Cea mai eficientă cale de a preveni și a combate aceste atacuri o reprezintă tratamentul cu insecticide. Acestea sunt clasificate în mai multe categorii, în funcție de modul de acțiune și de stadiul de evoluție al dăunătorilor pe care îi combat. Astfel, unele insecticide distrug ouăle și larvele insectelor, altele împiedică dezvoltarea larvelor în timp ce o altă categorie acționează asupra sistemului nervos al insectelor.

Fungicidele

Există și o serie de agenți patogeni care pot provoca diferite boli plantelor de cultură, iar rolul fungicidelor este acela de a preveni astfel de situații și de a stopa evoluția bolilor. Acționează împotriva sporilor și a ciupercilor, care sunt cei mai importanți agenți patogeni.

Cea mai bună protecție o conferă fungicidele sistemice, care se aplică pe suprafața plantelor de cultură și sunt absorbite în țesutul vegetal, acționând astfel de la interior. Fungicidele din această gamă  previn apariția bolilor, dar au și capacitatea de a stopa evoluția acestora în cazul în care atacul deja s-a produs.

Mai există și fungicide de contact, care acționează ca un scut extern, protejând plantele la suprafață. Spre deosebire de fungicidele sistemice, acestea nu au efect și asupra evoluției bolilor, acționând doar în scop preventiv.

 

Acestea sunt cele mai eficiente soluții pe care orice fermier trebuie să le folosească pentru a-și proteja culturile pe tot parcursul unui sezon agricol.       

 

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram