Este un dispozitiv de nelipsit din trusa oricarui electronist. Pentru ca poate fi folosita la lipirea oricaror componente, de la capsule BGA sau QFN si pana la cabluri groase, statia de lipit cu aer cald si letcon este esentiala cand lucrezi in electronica. Afla acum cum sa lipesti corect elementele electronice folosind statia de lipit de la Scule Austria.
Aceasta statie de lipit cu aer cald si letcon de la Scule Austria permite reglarea temperaturii si debitului de aer, astfel incat componentele sa fie lipite usor, corect si in siguranta inca de la prima incercare. Are o tensiune de alimentare de 220 V si putere de 270 W.
Elementul de incalzire foloseste o putere de 250 W, in timp ce pompa de aer consuma 45 W. Statia de lipit de la Scule Austria include pompa cu membrana si elementul de incalzire aer metalic si incalzeste aerul pana la 100-420 grade Celsius si letconul pana la 200-480 grade Celsius, in functie de cat este nevoie pentru a lipi componentele electronice.
Pentru cei care au mai folosit un pistol de lipit sau o statie de lipit, lipirea nu li se pare un procedeu prea complicat. Insa de aceasta lipire depinde functionarea unui dispozitiv, iar piesele se pot deteriora sau supraincinge daca nu esti foarte atent – sau indemanatic. Cum se foloseste, asadar, statia de lipit cu aer cald si letcon?
Dupa ce alimentezi statia la reteaua de curent electric, in cateva secunde porneste aerul si trebuie pornita incalzirea. Daca temperatura este presetata din potentiometru, va iesi aer cald la suflanta – aer pe care il poti folosi la lipirea elementelor de electronica. Dupa oprirea incalzirii, temperatura va scadea treptat pana la temperatura aerului ambiant.
Cand folosesti statia de lipit cu aer cald si letcon de la Scule Austria, te poti baza pe varf ca va avea temperatura fixata in doar cateva secunde dupa ce ai selectat acest lucru. Transferul de caldura de la elementul de incalzire pana la varful statiei de lipit este ireprosabil, tocmai pentru a asigura lipiri corecte de la primele incercari.
Imbinarea lipita va avea, in principiu, aceeasi dimensiune ca varful statiei de lipit de la Scule Austria. Cu cat este mai bun acest transfer de caldura de la elementul de incalzire la varf, cu atat se poate folosi o temperatura mai mica. La ce este utila? Atunci cand se doreste evitarea oxidarii materialului ce va fi lipit.
Pentru o placa cu circuite, lipiturile realizate in 5-10 secunde pot fi o greseala. Dar nici sa realizezi lipituri sub 1 secunda nu este cel mai corect mod de a lipi elemente electronice, intrucat supune componentele la un soc termic foarte mare si scurteaza timpul de viata a varfului statiei.
Ideal, lipirea imbinarii se realizeaza in 1.5-3 secunde. Daca piesele nu s-au lipit in acest timp, trebuie o statie de lipit performanta, precum cea cu aer cald si letcon de la Scule Austria. Tu stii sa lipesti corect cu statia de lipit cu aer cald si letcon?
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro