Intocmirea si folosirea unui plan cu o firma de curatenie sau chiar individual, poate sa te scuteasca de pierderea timpului pretios si sa elimine stresul organizand munca din casa cu un program de curatenie zilnic sau doar a unui program de intretinere a curateniei.
Organizarea treburilor gospodaresti poate parea un lucru simplu, dar timpul petrecut creand un program de curatenie realist merita intrucat beneficiile acestui plan sunt nenumarate. Un astfel de plan ajuta la eliminarea stresului, dar si atingerea sentimentului de implinire atunci cand curatenia este facuta si casa straluceste fie ca este facuta de tine sau de o firma de curatenie profesionala. Recompensa organizarii curateniei este, dupa cum va spuneam, o casa curata.
Exista cateva instrumente pe care trebuie sa le aduni inainte de a concepe un astfel de plan. Hartie, creioane si un calendar cu activitatile familiei si angajamentele lor, sunt esentiale. Incepe prin a face o lista cu toate activitatile care trebuie sa fie facute, in timpul unei saptamani.
Ia in considerare toate treburile care trebuie sa fie facute saptamanal, de doua ori pe saptamana sau lunar. Cat de des faci fiecare treaba este o decizie personala bazata pe marimea casei, marimea familiei si toleranta fiecarei persoane la gunoi. O casa mica si o persoana care isi doreste o casa imaculata poate sa fie curatata din cap pana in picioare in fiecare saptamana. O casa mare poate sa necesite un program de curatenie de doua saptamani.
Gaseste-ti timp sa iti faci curatenie in casa. Urmatorul pas este sa faci o lista cu zilele in care te-ai hotarat sa faci curatenie. Nu opta pentru orice alte activitati in timpul acelor ore.
Acest plan de curatenie da rezultate mai ales daca este tinut si respectat in fiecare zi. Daca te decizi sa faci curatenia impreuna cu o firma de curatenie, cel mai probabil vei avea nevoie zilnic sau o data la cateva zile sa faci o curatenie superficiala doar pentru mentinere.
Folosirea unui program de curatenie poate avea nevoie de ajustari, asa ca acorda-ti timp sa il modifici cum iti doresti. Nu considera ca acest plan este un esec daca nu este realist din prima. Evalueaza care parti mai au nevoie de imbunatatiri si care nu. Un calendar cu activitatile pe care le ai de facut este extrem de important si de folositor pentru a te organiza mai bine.
Mutatul propriu-zis intr-o locuinta noua este o experienta despre care putini oameni considera ca este distractiva. Insa, cu sfaturile noastre, vei descoperi cat de simplu poate sa iti fie iar daca pentru a pune lucrurile la punct apelezi la o firmă de curățenie, totul poate deveni chiar si usor. Mutarea este un proces care iti poate rapi foarte mult timp: planificare, impachetare, mutare, curatenie generala. In momentul in care pasesti pragul noii tale locuinte, ei bine, atunci in loc sa respiri usurata, vei realiza ca sunt chiar mai multe provocari decat atunci cand te stresai sa cari mobila.
Poate parea o decizie usoara unde sa asezi vasele sau cel mai valoros tablou, insa dupa epuizarea deplasarii din vechea locuita, ultimul lucru de care ai nevoie este sa fii constienta ca trebuie sa iei alte decizii importante, ca trebuie sa faci alte si alte planuri.
Daca te muti intr-un apartament care doar s-a construit, atunci esti norocoasa, nu va trebui sa faci mare lucru. Vei lasa firma de curatenie sa puna totul la punct dupa constructor si apoi iti vei vedea linistit/a de treaba. Insa, ce te faci in cazul in care ai achizitionat un apartament in care proprietarul a lasat un covor vechi pe care il urasti? Iti imaginezi ca mai este cale lunga pana acolo si ca bine ar fi ca asta sa fie marea problema. Ca il vei arunca in momentul in care te vei stabili, iar acei patru pereti vor deveni un camin. Poate nici nu dispui de un buget prea mare pentru a-ti permite sa mai faci alte schimbari deocamdata. Insa fii sigura ca toate vechiturile inutile vor fi aruncate, fie ca iti vei achizitiona un nou covor sau nu.
Proiectul major intr-o noua locuita este cel de sub picioarele tale. Da, adica pardoseala. Daca ai niste bani pusi deoparte sau care ti-au ramas in urma negocierilor, primul lucru pe care ar trebui sa-l faci este sa inlocuiesti pardoseala iar apoi sa chemi o firmă de curățenie care a faca curat. In special daca este un apartament vechi, unde podeaua scartaie din toate incheieturile. Este primordial sa inlocuiesti scandurile vechi pentru ca, in cazul in care te hotarasti sa iti achizitionezi altceva si sa amani acest proces, iti vei da cu pumnii in cap atunci cand va sosi momentul, deoarece va trebui sa muti iar toata mobila. Deranj dublu din cauza unei organizari gresite.
Zugravitul.
Alta munca prioritara. Nu comite greseala de a te muta inainte. Aceeasi problema de a muta mobila din camere, la care se mai adauga si mirosul intepator, grija cu care trebuie sa umbli prin casa pentru a nu te murdari de vopsea cel putin o zi, doua dupa ce procesul a fost incheiat. Daca iti este la indemana, zugraveste cu cel putin doua saptamani inainte de a-ti aduce valizele cu haine in noua locuinte. Odata rezolvata problema pardoselii si a peretilor, atunci asezarea draperiilor si a masutei de cafea cu canapeaua, va parea o joaca de copii. daca nu ai inca mobila si nu stii ce culori se vor armoniza cel mai bine cu aceasta, atunci zugraveste-ti peretii in alb.
Oricum, datul cu bidineaua este cel mai simplu gest pe care specialistii il fac atunci cand zugravesc. Procesul este mult mai dificil si de durata. Astfel, iti asiguri macar faptul ca daca vei vrea sa-i colorezi la un moment dat in culori mai tari, mai vii, vei putea duce la bun sfarsit chiar tu aceasta sarcina. Te hotarasti asupra mobilei, apoi asupra nuantelor, iei galeata de vopsea, bidineaua, acoperi podelele cu o folie si adaugi un strat de vopsea. Nu este prea greu, iar daca se intampla sa ramana suprafete de curatat, poti oricand sa suni la o firma de curatenie precum Everclean si sa ceri o curatenie dupa zugravit.
Schimba instalatiile.
Este atat de enervant sa te muti, sa simti ca totul a ajuns la final si sa iti dai seama ca dusul nu are presiune, la chiuveta din bucatarie picura apa, iar la cea din baia de serviciu are culoare ruginie. In special in blocurile construite in perioada interbelica. Degeaba te vei simti o sarmanta aristocrata daca nu ai acces la o apa curata, din abundenta. Nici sa iti deschizi romanul seara inainte de culcare si sa iti dai seama ca odata ce ai apasat pe intrerupator, becul s-a ars, nu poate fi prea placut. Este esential sa verifici si sa te ocupi din vreme de instalatiile sanitare si electrice.
Asadar, acestea ar fi principalele reguli de conduita inainte de a te muta in casa ta sau chiar cu chirie. Sunt trei zone – cea de jos, mediana si si cea laturalnica, adica pardoseala, instalatii si pereti. Daca faci din aceste zone o prioritate, trebuie sa ai incredere ca asezarea cartilor in biblioteca si decizia locului unde va fi pus patul din dormitor vor deveni o placere. Tuturor ne place sa fim niste mici arhitecti de geniu. Ne scapa insa mai mereu lucrurile care necesita cea mai mare atentie si asta pentru ca sunt cele mai dificile. Din aceasta cauza nu le constientizam. Odata ce le avem in vedere de la bun inceput si ne organiza timpul, totul se va simplifica.
Uhmm..cat de mult imi placea cand ajungeam seara acasa si simteam mirosul cald si fresh din camera mea. Mai ales in perioada sarbatorilor de iarna, cum este acum, mama avea intotdeauna grija sa ma faca sa ma simt ca intr-o lume de basm, de povesti, chiar la mine in camera. Cand mirosuri dulci si ispititoare, cand mirosuri fresh si ametitoare…ce sa mai..mereu ma intrebam cum face? Cum reuseste sa faca acest lucru atat de bine in fiecare zi?
Raspunsul este unul simplu, dar l-am inteles cand m-am mai marit si am inceput sa ma ocup singura de camera mea. Desi faceam curatenie zilnica si imi aeriseam camera, folosind odorizante de camera, nu era acelasi lucru. Intr-o zi am intrebat-o cum facea acest lucru si acum am invatat cum pot pastra prospetimea si aerul placut in casa mea.
Primul pas se rezuma la aerisirea zilnica a casei. Deschide larg toate ferestrele din casa ta si lasa aerul sa patrunda in toate incaperile. Recomandat e sa deschizi si usa sifonierului sau a bibliotecii, pentru ca aerul sa patrunda in fiecare coltisor. Dupa ce ai aerisit, sterge praful imediat, pentru ca acesta se depune cat ai zice peste si il vei inhala mai tarziu.
Evita spray-urile odorizante, pentru ca sunt cancerigene, si in plus, nu persista mult timp. Opteaza pentru uleiurile aromate si pentru betisoarele parfumate. Firmele de curatenie profesionale, au tot felul de odorizante 100% profesionale si sigure. Nu ezita sa intrebi daca te hotarasti sa colaborezi cu una.
Poti de asemenea aprinde un betisor parfumat intr-unul din colturile camerei si lasa-l sa arda pana la capat, in timp ce stabilesti temperatura camerei la un nivel ceva mai normal: nici foarte cald, nici foarte frig.
Pentru ca tot intram in febra sarbatorilor, ce poate fi mai placut decat mirosul unei portocale sau al unei coji de mandarine puse frumos la uscat, pe calorifer, pentru a imprastia aroma deosebita in toata camera?
La fel de bine, poti pune si un praf de scortisoara peste cojile de portocala, iar mirosul va fi unul cu adevarat placut si relaxant. Niciodata nu am inteles de ce mama tinea mortis sa am in camera mea plante decorative. Ei bine, aceste plante nu erau doar decorative, ele purificau si aerul din camera. Azaleea, ficusul sau cactusul erau cateva din florile care imi decorau camera. Cu cat plantutele au frunzele mai mari, cu atat mai purificatoare sunt, datorita consumului mare de apa.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro