Cum se alege corect RAM-ul pentru un calculator?

1 iulie 2022
Autor:
Content SEO

Fiecare componenta a computerului este importanta, complexa si are mai multe specificatii decat sunt familiarizati cu majoritatea oamenilor. RAM-ul sau memoria cu acces aleatoriu nu face exceptie de la aceasta regula. In general, oamenii stiu ca mai mult RAM este mai bun, dar acest lucru nu este tot timpul valabil.

De aceea, atunci cand iti cumperi un calculator SH de la Dab It, ar trebui sa tii cont de performante si sa analizezi corect RAM-ul.

Tipuri de memorie RAm

Stiai ca memoria RAM dintr-un computer desktop va fi diferita de RAM gasita intr-un laptop? Modulele RAM vor fi gasite ca DIMM, care inseamna dual in-line memory module. Exista cateva tipuri diferite de DIMM pe piata:

UDIMM tinde sa fie cel mai comun tip de modul RAM de pe piata PC-urilor, cu U semnificand Unbuffered si/sau Unregistered. In general, daca RAM este listata ca fiind doar „DIMM”, atunci este cel mai probabil sa fie UDIMM.

SO-DIMM este al doilea cel mai comun tip de RAM, deoarece este ceea ce ai nevoie pentru laptopuri. SO inseamna RAM cu suprafata mica, spunand practic ca este DIMM, dar mai mic. SO-DIMM poate fi, de asemenea, Unbuffered.

MicroDIMM este la fel ca modelul anterior, dar chiar mai mic decat SO-DIMM. Aceste tipuri de module RAM sunt mult mai putin comune decat ambele de mai sus, dar anumite laptopuri sau alte dispozitive de calcul mai mici le pot folosi.

Ce inseamna DDR?

O placuta RAM moderna vine cu identificatori DDR numerotati diferit. DDR inseamna „Double Data Rate”, cu numarul atasat (de exemplu „DDR4”) indicand generarea acestui standard dublu de viteza de date. Memoria RAM timpurie  era de obicei denumita doar DRAM, care inseamna Dynamic Random Access Memory. Majoritatea memoriei RAM este inca efectiv DRAM, doar cu design de circuite mai bune care permit memoriei sa functioneze mai rapid si cu o capacitate mai mare.

In plus, s-a adaugat o interfata cu semnal de ceas, astfel incat DRAM-ul sa se poata sincroniza cu alte parti ale sistemului, devenind cunoscut sub numele de SDRAM. Apoi, DDR a fost dezvoltat pentru a dubla cantitatea de latime de banda de date disponibila pentru restul componentelor.

De acolo a venit DDR2, apoi DDR3, iar acum majoritatea dispozitivelor actuale folosesc RAM DDR4. DDR5 exista ca standard de memorie si este posibil sa gasesti ca este mentionat pe placile grafice, dar modulele RAM DDR5 nu sunt inca foarte des intalnite. Oricum ar fi, insa, placa de baza si procesorul vor fi factorii determinanti majori asupra tipului de RAM DDR de care ai nevoie pentru computerul tau.

Capacitatea RAM-ului

Capacitatea RAM este specificatia majora pe care oamenii o cauta atunci cand cumpara un calculator. In general, a avea 8 GB de RAM va oferi o experienta de calcul mai buna decat 4 GB de RAM. Jocurile video vor include capacitatea RAM in cerintele lor de sistem recomandate. Diverse programe software vor avea propriile cerinte minime pentru memoria disponibila.  Un procesor si un sistem de operare pe 32 de biti ar putea folosi doar pana la 4 GB de memorie, astfel incat memoria RAM suplimentara pe un astfel de sistem se iroseste efectiv.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram