Fie ca este vorba de probleme legate de gatit, de gradinarit, de spalat vasele sau de incheiat nasturii, poate fi coplesitor sa descoperi ca este ceva in neregula cu mainile tale.
La maini, cele mai frecvente afectiuni sunt sindromul de tunel carpian, artrita degetului mare (policelui) si boala Dupuytren.
Desi cu totii am experimentat amorteala si furnicaturi in degete la un moment dat, aceste simptome pot fi foarte deranjante daca sunt declansate de sindromul de tunel carpian (STC). Ele pot fi deosebit de suparatoare noaptea.
Care sunt simptomele?
STC cuprinde o colectie de simptome ce apar din cauza iritatiei nervului median de la incheietura mainii. Printre acestea se numara amorteala, furnicaturi si durere in primele 4 degete ale mainii, slabiciune in mana si dificultatea de a mai folosi mana (in cazuri avansate). Exista o serie de factori de risc pentru dezvoltarea STC care au fost identificati, cei mai frecventi fiind anumite profesii (care implica utilizarea excesiva a mainii / incheieturii mainii), diabetul, hipotiroidismul, sarcina si unele leziuni ale incheieturii mainii.
Cum se trateaza sindromul de tunel carpian?
In stadiu incipient, STC poate fi tratat prin administrarea de medicamente, injectii cu corticosteroizi, fiziokinetoterapie si purtarea unei atele pentru incheietura mainii. In cazuri avansate, este nevoie de interventie chirurgicala. Rolul operatiei este de a elimina presiunea de pe nervul median si de a preveni deteriorarea continua a acestuia.
Artrita poate aparea in orice articulatie a corpului, dar afecteaza de obicei articulatia carpometacarpiana a policelui.
Care sunt simptomele?
Simptomele pot avea un impact semnificativ asupra activitatilor de zi cu zi, cum ar fi deschiderea borcanelor sau ridicarea unei cani de ceai. Cat de semnificativ este impactul asupra activitatilor depinde de severitatea artritei.
Durerea si rigiditatea degetului mare sunt frecvent raportate, la fel si aderenta scazuta si umflarea. Uneori poate aparea o schimbare a formei policelui.
Cum se trateaza artrita degetului mare?
Sunt disponibile diferite optiuni de tratament nechirurgical si chirurgical.
In stadiile incipiente, simpla modificare a modului in care sunt indeplinite sarcinile pentru a elimina presiunea de pe degetul mare poate fi suficienta pentru a gestiona durerea. Totodata, se pot lua medicamente antiinflamatoare. Purtarea unei atele specifice poate fi si ea de folos.
Injectiile cu corticosteroizi sunt adesea folosite pentru ameliorarea durerii, desi acestea nu sunt o solutie pe termen lung.
Exista o serie de optiuni de tratament chirurgical. Cea mai comuna este artroplastia de indepartare a unuia dintre oasele incheieturii mainii pe care degetul mare il macina.
Boala Dupuytren apare cu un nodul dureros in palma, care in timp se structureaza intr-o coarda ce trage degetul creand in acest fel aspectul de deget retractat in palma.
Care sunt simptomele?
In stadiile incipiente, sarcinile de zi cu zi pot sa nu fie afectate. Dar, pe masura ce restrictia de miscare a degetului progreseaza, pot aparea dificultati in folosirea mainii.
Au fost identificati o serie de factori de risc, cum ar fi fumatul, consumul mare de alcool, traumatismele anterioare ale mainii, munca manuala grea, diabetul si consumul de anumite medicamente.
Cum se trateaza boala Dupuytren?
Boala poate fi tratata nechirurgical (prin fasciotomie percutanata cu acul special sau prin fasciotomie enzimatica cu Clostridium Histolyticum) sau chirurgical. Interventia chirurgicala consta in eliminarea portiunii afectate a aponevrozei, cu ameliorarea pozitiei si functiei degetelor.
Pe Bestetic.ro poti descoperi mai multe detalii despre bolile mainii.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro