Dacă mesele în familie sau între prieteni sunt caracterizate de o atmosferă mai destinsă, în care pot fi ignorate anumite reguli de servire, cu totul altfel stau lucrurile când vine vorba de o masă festivă.
De această dată, se respectă un anumit protocol conform căruia, înainte de felurile principale, sunt servite gustări menite să stimuleze pofta de mâncare. Aceste gustări se numesc aperitive, denumire dată și băuturilor servite înainte de masă.
Însă nu despre băuturi ne-am propus să vorbim în cele ce urmează, ci despre două rețete de gustări ce pot fi servite pe post de aperitiv la orice masă festivă.
Pentru acest aperitiv trebuie să prepari separat aluatul și umplutura, iar în acest scop ai nevoie de următoarele ingrediente:
Mai întâi se prepară aluatul, amestecând făina, untul, smântâna și puțină sare. Se frământă bine sau se folosește un mixer, iar când compoziția devine omogenă, se lasă la frigider circa două ore.
Astfel, ai timp suficient pentru a prepara compoziția, cu restul de ingrediente. Pentru aceasta, se taie pieptul de pui cubulețe și se condimentează cu sare, piper și oregano, însă poți apela și la alte mirodenii.
Bucățile de piept se rumenesc ușor în puțin ulei, iar cât timp se răcesc, cașcavalul se taie cuburi. Poți folosi cașcaval simplu sau cașcaval afumat cu boia, care va da preparatului un gust mai special.
Mai rămâne de amestecat gălbenușul cu laptele, după care poți scoate aluatul de la frigider. Acesta se întinde până când foaia are o grosime de 3 milimetri, după care se decupează în forme rotunde sau pătrate, la dimensiunea dorită. Pe mijlocul acestora se adaugă bucățile de pui și cașcaval, după care formele din aluat se închid, lipind marginile.
Se ung apoi cu amestecul de lapte și gălbenuș, se presară susan pe deasupra, după care pateurile se țin un sfert de oră la cuptor, la 200 de grade.
Opțional, în compoziția umpluturii poți adăuga și bacon, boabe de porumb, ciuperci sau frunze de spanac.
Și de această dată, aperitivul se prepară din aluat și umplutură, iar lista de ingrediente se compune din:
Pentru aluat, se amestecă mai întâi ouăle cu o linguriță de sare, după care se adaugă 300 de mililitri de lapte și făina. Se amestecă bine, după care se adaugă și restul de lapte, apa fierbinte, uleiul și ceapa verde tăiat mărunt. Aluatul se lasă 10 minute, timp în care poți căli ficățeii în unt. De asemenea ceapa albă tăiată mărunt se călește separat, apoi se adaugă peste ficățeii tăiați în bucățele. Se condimentează cu sare și piper, iar umplutura este gata.
Foile de clătite se prepară după metoda clasică, punând aluatul cu polonicul într-o tigaie unsă cu puțin ulei. Pe fiecare foaie se pune apoi umplutura, se adaugă câteva cubulețe de cașcaval, apoi clătitele se împăturesc și se mai dau o dată la tigaie, pe ambele părți.
De asemenea, după ce au fost împăturite clătitele mai pot fi puse într-o tavă și băgate la cuptor circa 10 minute, după ce ai presărat peste ele cașcaval ras.
Aceste două aperitive sunt perfecte pentru a deschide apetitul invitaților și a-i pregăti pentru celelalte feluri savuroase care vor completa meniul mesei festive.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro