ACTIV PROPERTY SERVICES PARTENER CUSHMAN amp; WAKEFIELD A REALIZAT PESTE 1 000 DE EVALUARI DE PROPRIETATI IN 2013

17 octombrie 2013

Compania ofera publicitatii date despre evolutia proprie in ultimele 12 luni precum si despre evolutia pietei in anul curent

Bucuresti, 17 Octombrie, 2013 – Activ Property Services, partener al Cushman & Wakefield, anunta realizarea unui numar de peste 1000 de rapoarte de evaluare, in ultimul an, rapoarte realizate in special pentru portofolii de active imobiliare, cu o valoare totala de aproximativ 3 miliarde de euro. Valorile individuale in care se incadreaza portofoliile imobiliare evaluate de Activ Property Services variaza de la cateva milioane de Euro si ajung pana la sute de milioane de Euro. Cu aceasta ocazie partenerul Cushman & Wakefield in Romania si Republica Moldova informeaza despre evolutia pietei de servicii de evaluare imobiliara din Romania, in anul curent.
Referindu-se la estimarea pietei serviciilor de evaluare directorul departamentului de evaluare al Activ Property Services, Gabriel Munteanu apreciaza: “daca vorbim despre volumul acesteia, adica de numarul rapoartelor de evaluare, piata serviciilor de evaluare este dominata de evaluari ale proprietatilor de mica valoare cum ar fi apartamente sau mici terenuri insa, ca si valoare, predomina evaluarile de mari portofolii. Piata accesibila, ca si valoare, in 2012 a fost de aproximativ 18 milioane de euro. Considerand un trend stabil, estimam ca aceasta valoare, de 18 milioane euro se va pastra si in 2013, desi exista o usoara tendinta de scadere, datorita presiunii asupra costului rapoartelor de evaluare.”, explica Gabriel Munteanu, Director Departament Evaluare, Activ Property Services.
In ce priveste evolutia acestui segment de piata in 2014, Gabriel Munteanu este de parere ca: “nu va avea loc o crestere a pietei in anul urmator si asta datorita scaderii costurilor rapoartelor de evaluare.” Referindu-se la clientii companiilor de evaluare Directorul Activ Property Services apreciaza:” Clientii principali vor ramane in continuare bancile, acestea solicitand un nivel detaliat de analiza. De asemenea, proprietarii si investitorii, precum si solicitantii de credite imobiliare au generat si vor continua sa genereze cereri, in sectorul evaluarilor imobiliare. Bancile consituie un procent de aproximativ 50% din clientii companiilor de evaluare. “, concluzioneaza Gabriel Munteanu.

Referindu-se la biroul asociat al Cushman & Wakefield pentru Romania si Republica Moldova, Gabriel Munteanu declara: “Serviciile de evaluare reprezinta in acest moment 25% din cifra noastra de afaceri, veniturile din evaluari crescand progresiv in perioada de dupa 2009, ceea ce in opinia noastra demonstreaza evolutia pietei imobiliare, dintr-o piata concentrata pe servicii de intermediere, intr-o piata focusata pe masurarea si evaluarea oportunitatilor. In acest moment ne pozitionam intre primii jucatori pe piata de servicii imobiliare cu o cota de piata de 12% din valoarea serviciilor prestate de agentiile internationale in Romania.”
Cu toate ca piata serviciilor de evaluare se afla intr-o relativa stagnare, Activ Property Services a avut cresteri anuale stabile de 5-10 % pentru ultimii patru ani, aparent contrar evolutiei generale a pietii.
Ponderea pe tipuri de servicii de evaluare, in ultimul an, a fost majoritar pentru centre comerciale aproximativ 30%, alte spatii de retail aproximativ 23%, spatii industriale si logistice aproximativ 21%, terenuri aproximativ 13%, birouri 12%, reprezentante dealeri auto 2% si 1% dezvoltari rezidentiale.

Conform specialistilor in evaluare ai Activ Property Services, piata potentiala a serviciilor de evaluare s-ar putea dubla in urmatorii ani, odata cu revenirea interesului pentru investitii in Romania si cresterea exigentelor pe pietele reglementate.
In ce priveste marile probleme cu care se confrunta piata de servicii de evaluare, Directorul Departamentului de Evaluare al Activ Property Services enumera lipsa de transparenta a informatiilor privind tranzactiile imobiliare si schimbarile legislative: “Pe fondul neputintei sau dezinteresului, nu avem inca in Romania o baza de date cu tranzactii asa cum exista pe pietele imobiliare mature. Este drept, a fost realizat un ghid national pentru uzul notariatelor, bazat pe indicatii de pret si evaluari, insa de multe ori acesta este impropriu utilizat. O reala baza de date, cu informatii transparente, ar ajuta atat profesionistii in a fi mai obiectivi, cat si institutiile de credit in a beneficia de informatii sustenabile si verificabile ceea ce ar putea reduce si conduce la diminuarea costului creditului. Acest lucru ar ajuta de asemenea institutiile statului, acestea putand avea un control transparent, relativ usor si mai ales corect asupra valorii proprietatilor si implicit asupra taxelor ce pot fi colectate.”, incheie Gabriel Munteanu.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram