Cei care sunt parinti de copii mici au trecut printr-o broba de foc, in toata aceasta perioada de distantare sociale: gasirea de activitati “anti-plictiseala” zilnice pentru cei mici, astfel incat copiii sa se poata simti cat mai confortabil chiar si in casa, departe de joaca in parc sau distractia de la gradinita. Asadar, incepem anul cu o lista de 7 metode deja testate in pandemie, ce utilizeaza creativitatea pentru a tine la usa casei plictiseala:
Este simplu sa vii cu idei de simple pentru a alunga plictiseala celui mic, atunci cand va aflati in izolare. Iata un exemplu perfect de activitate: “Completarea propozitiilor”. Regula este pe intelesul fiecarui copil: tu incepi o propozitie, fiind inspirata de mediul in care jucati, iar cel mic adauga ultimul cuvant. Exemple: Televizorul este ….. / Mancarea mea preferata este….
Poate ca cel mic nu intelege inca semnificatia cuvantului “antonim”, insa astfel de perechi pot fi da frau liber distractiei din casa. Pentru a juca acest joc alaturi de cel mic, explica-i doua-trei exemple de antonime pentru inceput. Exemplu: mic-mare / lung-scurt etc.
Instrumentele potrivite de scris aduc acasa cele mai frumoase idei nascocite de creativitate. Acuarelele, pensulele, blocurile de hartie, creaioanele colorate si o serie de creioane din grafit fara lemn pot da startul listei de cumparaturi. Jocul se numese “Emotii desentate” si tot ce trebuie sa faceti este descrieti prin culori si forme starea voaastra emotionala.
Activitatile creative pot dura o zi intreaga. Inainte de somn, ganditi-va impreuna la un subiect de poveste si dezvoltati apoi, propozitie cu propozitie, firul epic al acesteia. Astfel, mintea celui mic poate patrunde pe taramuri ale imaginatiei pe care nu le-a mai explorat pana in acel moment.
Diminutivele vin sa coloreze lumea voastra, in timpul perioadei de distantare sociala. Dar pentru ca aceasta activitate sa fie una pe intelesul celui mic, noi am numit-o simplu: “Cum e mai mic?” Regula acestei activitati anti-plictiseala este simpla: de la forrma normala a unui cuvant, cel mic va spune diminutivul acestuia. Exemple: cana-canuta, pisica-pisicuta, catel-catelus etc
Cu ajutorul unui set de plastilina, al pozelor voastre si al rabdarii, reproduceti forme colorate pe tabla de lucru, plecand de la imaginile pe care le aveti in fata ca exemplu. Este o activitate ce stimuleaza atat creativitatea coplului, cat si concentrarea acestuia sau atentia la detalii. Plastilina poate fi cumparata fie de la cea mai apropiata librarie, fie online.
Aceasta ultima activitate nu va va plictisi absolut deloc, atunci cand trebuie sa petreceti timp in casa. Tot ce trebuie sa faceti este sa va ganditi, rand pe rand, la cate un cuvant. Apoi, prin intrebari, la care se va raspunde doar cu “DA” si “NU”, va trebuie sa il descoperiti. Este o activitate simpla, ce ii permite celui mic sa puna intrebari creative, pentru a ghici cuvantul.
Tu ce alte activitati anti-plictiseala ai realizat in aceste luni acasa, cat timp ai stat in izolare cu cel mic? Lasa-ne un mesaj si haide sa contribuim impreuna la o lista cu idei inspirate, ce pot alunga rapid plictiseala din casa, cu ajutorul jocului si creativitatii!
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro