Proiectul NEWADA si AFDJ (Administratia Fluviala a Dunarii de Jos) Galati au fost premiati cu un premiu de excelenta fiind astfel recunoscute eforturile adminstratiilor fluviala din tarile riverane Dunarii de a coopera in vederea imbunatatirii navigatiei pe Dunare si a promovarii navigatiei interioare ca mod de transport ecologic si eficient din punct de vedere economic.
Proiectul NEWADA are ca obiectiv principal armonizarea, intre administratiile de cale navigabila din tarile dunarene, a procedurilor si metodelor folosite pentru intretinerea si imbunatatirea conditiilor de navigatie pe fluviul Dunarea. Rezultatele acestui proiect au ca tinta sporirea sigurantei navigatiei in scopul dezvoltarii traficului pe Dunare, protectiei mediului in aceasta regiune, imbunatatirea cooperarii transfrontaliere prin dezvoltarea schimbului de informatii si implementarea de sisteme si aplicatii pentru transmiterea acestor informatii catre utilizatori. Rezultatele acestui proiect reprezinta instrumentele pentru implementarea standardelor din Directiva Europeana RIS si elaborarea strategiilor de imbunatatire a calitatii serviciilor puse la dispozitie de catre administratii in stransa corelare cu necesitatile utilizatorilor de cale navigabila ( companii de navigatie, autoritati centrale si locale, organizatii neguvernamentale).
AFDJ Galati este liderul grupului de lucru 4 care are ca obiectiv armonizarea procedurilor pentru intretinerea caii navigabile si are reprezentanti in toate activitatile din grupurile de lucru constituite in cadrul proiectului.
NEWADA a debutat in aprilie 2009 si se incheie in martie 2012 ceea ce inseamna o durata de 36 luni. Echipa de proiect include 12 parteneri de proiect din 8 tari dunarene (Austria, Slovacia, Ungaria, Croatia, Serbia, Bulgaria, Romania si Ucraina). Proiectul are de asemenea un Comitet Consultativ constând din Ministere, Comisia Dunarii, Comisia Internationala pentru Bazinul Fluviului Sava, Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR) si alti actori relevanti.
In vederea imbunatatirii accesibilitatii infrastructurii caii navigabile au fost elaborate: Planuri nationale de actiune, studii de fezabilitate, proiecte bilaterale si ghiduri de implementare pentru imbunatatirea intretinerii caii navigabile si lucrari de inginerie fluviala vor fi realizate in cooperare cu alte tari dunarene.
Proiectul NEWADA este in deplina rezonanta cu recent aprobata Strategie a Dunarii prin care se exprima prioritarea Comisiei Europene pentru dezvoltarea economica si sociala a regiunii Dunarii.
Despre AFDJ
Administratia Fluviala a Dunarii de Jos Galati indeplineste functia de autoritate de cai navigabile pe sectorul romanesc al Dunarii de la intrarea in tara la km 1.075 pana la iesirea in Marea Neagra, pe bratul Sulina, in rada Sulina, pe bratele navigabile ale Dunarii, Borcea, Bala, Macin, Valciu, Caleea, pe bratul Chilia cu bratele secundare, pe bratul Sfantul Gheorghe cu canalele de rectificare si pe bratele secundare ale Canalului Sulina, denumite Dunarea Veche.
Despre finantatorul NEWADA – Programul South East Europe (SEE)
Obiectivul global al Programului de Cooperare Transnationala SEE este de a imbunatati in regiunea Europei de Sud-Est procesul de integrare teritoriala, economica si sociala si de a contribui la cresterea coeziunii, stabilitatii si competitivitatii prin dezvoltarea de parteneriate transnationale si actiuni comune in probleme de importanta strategica.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro